Bár a forradalom elbukott, hatása törvényszerűen vezetett a rendszerváltáshoz, mondta el Makó polgármestere a városi ünnepségen. Farkas Éva Erzsébet kiemelte, a forradalom hőseinek hányattatott sorsára az a gyógyír, hogy ma egy szabad, független, demokratikus Magyarországon élhetünk.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc fontos szimbólumait megidéző műsorral készült a Forgatós Táncegyüttes a városi ünnepségre. Farkas Éva Erzsébet beszédében elmondta, a forradalom óta már 63 év telt el, mégis minden évben megemlékezünk róla, ám nem azért, mert erre bárki is kötelezne.

Törvény ugyanis nem kötelezhet erre senkit, nemzeti ünnep csak az lehet, amit a közösség a szívébe fogad. A polgármester hangsúlyozta: 1956 történései a jövőnek szóltak, a forradalmárok értünk, Magyarország jövőjéért harcoltak, és bár azóta az események történelemmé váltak, ennek ellenére többnek kell lenniük, mint egy fejezetnek a magyarság történelmében.

– 1956 bebizonyította, hogy egy ügyet csak széleskörű összefogással lehet sikerre vinni. Különböző társadalmi osztályba tartozó emberek egy akarattal, egy irányba mozdultak, és bár a szabadságharc elbukott, de a hatása törvényszerűen vezetett a rendszerváltáshoz. – emelte ki farkas Éva Erzsébet.

Hozzátette: a forradalom hőseinek hányattatott sorsára az az igazi gyógyír, ha látják hogy ma egy szabad, független, demokratikus Magyarországon élhetünk.

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest