Hírek Makó

A makói középiskolák is megemlékeztek ’56 eseményeiről

Koszorúzással emlékezett meg a mai napon a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola és a József Attila Gimnázium az önkormányzattal közösen, az 1956-os forradalom és szabadságharcról, annak makói eseményeiről.

Elsőként a Forradalmi Ifjúsági Szövetség emléktáblájánál helyezték el koszorúikat a résztvevők, a Návay iskola közreműködésével. Mint elhangzott, 1956. október 31-én alakult meg hivatalosan a Forradalmi Ifjúsági Szövetség Makón, amelynek elnöke volt Hári István, alelnöke Horváth Sándor, a titkári pozíciót Endreffy Iván töltötte be. Megemlékeztek a Forradalmi Ifjúsági Szövetség tetteiről, így többek között arról is, hogy a makói fiatalok október utolsó és november első napjaiban élelmiszergyűjtést szerveztek a harcoló Budapestnek, röplapokat, röpcédulákat készítettek egészen november 15-ig, Endreffy Iván és Horváth Sándor letartóztatásáig.

navigate_before
navigate_next

Ezt követően Fazekas Lajos rendőr-őrnagy emléktáblájánál hangzott el Illyés Gyula verse, az Egy mondat a zsarnokságról. Horváth Zoltán beszédében felidézte, amikor a Terror Házát kialakították Budapesten, az elsők közt voltak, akik felutaztak egy osztállyal.

– A gyerekek nem jól viselkedtek, hangoskodtak, nem figyeltek oda, de édesanyám rosszul lett a vége felé és ki kellett vinni. Kiültünk egy padra az Andárssy út elé, a gyerekek körénk gyűltek, és ott kezdett el mesélni arról a korról, amit ő átélt. Arról, amikor a végrehajtók bementek a tanyájukra, amikor az üres befőttesüvegeket szétrugdosták, kiszaggatták a fülükből a fülbevalót, és mindenkit megaláztak. Akkor a gyerekek elcsendesültek, és azt mondták, hogy menjünk végig még egyszer a kiállításon, és ott már egy hangot nem lehetett hallani. Volt, aki könnyekkel küszködött a végére, mert megértették azt, hogy mi az az 1956-os forradalom, és milyen emléket hordoz, és mekkora szerencséjük van, hogy nekik már ilyen eseményekben nem kell részt venni – hangsúlyozta a Galamb iskola igazgatója.

navigate_before
navigate_next

Végül a megjelentek a József Attila Gimnáziummal közösen Institóris Ildikó emléktáblájánál emlékeztek meg. Mint elhangzott, október 26. volt a makói forradalmi események legfontosabb napja, ebben pedig maghatározó szerepet játszott a gimnáziumi ifjúság. A tanulók ott voltak a Kossuth-szobornál tartott nagygyűlésen, a szovjet emlékmű ledöntésénél. Az ifjak közül Institoris Ildikó a makói történések ikonikus alakja. Szinte mindenki tudja, hogy ő volt az a csinos, bátor, fiatal lány, aki a Kossuth-szobornál összegyűlt tömeg előtt elszavalta a Nemzeti dalt, és az emberek vele együtt kiáltották: „Rabok tovább nem leszünk!”A szovjet katonai segítséggel hatalomra jutott kommunista rezsim is tudott erről, legfontosabb célja a megtorlás volt.  – Megemlékezésképp a mai napon is felcsendült a Nemzeti dal.

navigate_before
navigate_next