Hírek Térség Top

Fogyókúrát is jelentett a kampány Hajnal Gábornak

Földeák polgármestere „belefogyott” régi ingeibe, s ha a kampány tartott volna még, aligha nem érettségi öltönyébe is.

Hajnal Gábor ezt a szombati népzenei találkozón mondott megnyitójában árulta el, azzal, hogy azért az érettségi öltönyét nem vette volna fel, mert az – lévén kordbársonyból készült – már alaposan kiment a divatból.

– Végül is hány kilót fogyott?

– Olyan ötöt, de Földeákon június végén indult a kampányszezon. Ezt a fogyókúrás eredményt mindenféle plusz testmozgás nélkül értem el, csak az idegeskedéssel.

– Az a ritka helyzet állt fönn, hogy a faluban két unokatestvér és egy harmadik személy indult polgármesterjelöltként. Ön így az unokatestvérével, Varga Zoltánnal került szembe. Milyen volt a kampány?

– Én még ilyen kampányt nem éltem át. Tizenöt éve vagyok polgármester és négy választáson vagyok túl. Ebből hármat Óföldeákon éltem át, s most ez a másodikat Földeákon. Ez utóbbi volt a legalattomosabb, legorvabb és a leggátlástalanabb kampány. Látszott, hogy a nagypolitika legyürkőzött ide Földeákra és a kisebb településekre. A legtöbb polgármester társamtól is ezt hallottam, főleg azoktól, akiket már régóta ismerek. Ők is ugyanezt élték meg. Érteni értem a negatív kampányt, de nagyjából visszaigazolódott, hogy nem volt sikeres. A Földeákon öt é alatt elvégzett munkával kapcsolatban semmiféle kétely, kételkedés vagy negatív észrevétel el nem hangzott.

– Az előző testület két képviselője, Béni Attila és Szabóné Bánfi Erika több testületi ülésen is kóstolgatta Önt, a legutolsón pedig az öt év alatt megvalósult fejlesztések tárgyalásánál az előterjesztés formai elemeit, a betűtípust, s kiemelést és más formai dolgokat kifogásoltak. Majd a feszült hangulat után az előterjesztést megszavazták.

– Igen, ráadásul öt éven át a testület tagjai voltak, azaz mindenről teljes mértében információval bírtak. Azért volt fura az említett utolsó testületi ülés, mert szerintem nem indokolta semmi a negatív hozzáállásukat. Nyilvánvaló ennek ennek más okai voltak, de nem tudom a célját. A kevés érdeklődő előtt zajló ülést véleményem szerint nem kellett volna kampány céljára felhasználni. Úgy látom, mivel eredménnyel nem akartak büszkélkedni, mert az a polgármestert és a képviselőket is ismeri, ezért az én viselkedésemmel, vélt, valós sérelmek fölsorolásával, és egyéb apróságokkal próbáltak meg ellehetetleníteni. Két évvel ezelőtt valakik elterjesztették, hogy kiabálok a munkahelyemen és az idelátogatókkal, pedig ilyen soha nem fordult elé, és fel is háborodtam ezen a híresztelésen. Azt gondolom, hogy az emberek eldöntötték, nem is egy-két szavazattal, hanem markáns különbséggel, hogy kinek hisznek.

– A 2014-es választás óta azért fogyott az Önre szavazók száma. Mi lehet ennek az oka?

– Öt évvel ezelőtt 941 szavazatot kaptam, most 773-at. A rám adott voksok csökkenése jórészt annak tudható be, hogy a most ellenjelölt unokatestvérem és a helyi tűzoltó egyesülete csapata jelentős részben engem támogatott annak idején. Most a tűzoltó egyesület tagjai és azok családtagjai is mellé álltak. Ennek az okát ők tudják.

– De azért az unokaöccsével csak szóba állnak majd…

– Öt éve Vass Imre polgármester úr a választás éjszakáján felhívott és gratulált a győzelmemhez. Ezt az unokatestvéremnek eddig nem sikerült megtennie. De azt a beszélgetést sem kezdeményezte, melyben megmondta volna, hogy polgármesternek jelölteti magát. Ez egy első unokatestvértől – úgy gondolom, hogy – elvárható gerincesség lett volna. A gratulációja is elmaradt. Láttam, hogy felírta a Facebook oldalára, hogy nem tud engem elérni, mert letiltottam, de én írtam neki egy levelet, hogy a párbeszédre megvan a lehetőség, hiszen a telefonszámomat, a lakcímemet ismeri. De találkoztunk is, igaz autóval ment, s megállhatott volna. Ezek után a magán Facebook oldalamon szereplő családi dolgaimat nem akarom megosztani ővele. S a rokoni kapcsolatokat sem kívánom a továbbiakban ápolni vele…

– Azért itt forró hangulatú utcafórumokat is okoztak némelyek…

– Jól kezeltem ezeket. Éppen kérdezte is a gyógyszerész úr, hogy milyen gyógyszereket szedek, mert neki is ezek kellenek, hiszen végtelenül nyugodtan fogadtam ezeket a hozzászólásokat. A kampány tervezésekor egy hétig tipródtam azon, hogy az ilyen reakciókra visszaüssünk-e. Végül jelölttársaimat is arra kértem, hogy ne lőjenek vissza, ne vádaskodjanak, nem kell semmit cáfolni. Csináljuk a dolgunkat, azaz mondjuk el mit tudunk felmutatni, s mit tervezünk. Összesen tíz utcafórumom volt (az unokaöcsém egyet sem tartott), ezekből három volt olyan, ahol szóhoz jutottak az ellenjelöltek. Ahol negyven-ötven érdeklődőm volt, ott nem rúgtak labdába. Ráadásul sokszor azzal kezdtem a mondandómat, amiről jóakaróim révén tudtam, hogy majd bele akarnak akaszkodni. Így előre felkészültem rá. Az utcafórumaimat egyébként jó tapasztalatokkal zártam, összesen 250-300-an vettek részt rajtuk. Bízom benne, hogy most már lassan megnyugszanak a kedélyek.

– Mit szól az új testület összetételéhez?

– Reménykedtem benne, hogy hasonló lesz a testület. Az ellenzékből csak egy jelölt, Szabóné Bánfi Erika kapott mandátumot. Egy-két trauma azonban ért, hiszen olyan helyről is kaptam támadást, ahonnét nem vártam. Több esetben is előfordult, hogy olyan(ok) támadt(ak) meg, aki(k)nek korábban segítettem. Gondolom,a tűzoltó egyesületre vagy olyan önkormányzati dolgozókra, akiknek mi teremtettünk közalkalmazotti munkahelyet, vagy pályakezdőként vezetői beosztást. DE ezzel nem akarok foglalkozni mert nem akarok olyanná válni, mint amivé az ellenfeleim akartak tenni.