Hírek

A Szegedi Nemzeti Színház színpadán is bizonyíthatnak a VargaBalett növendékei

Szombaton tartotta hagyományos jótékonysági bálját a VargaBalett Táncműhely, amellyel kezdetét vette a báli szezon Makón. A jeles eseményen az elkövetkezendő időszak eseményeiről is szó esett, amelyek közt szerepel, hogy az egyesület számos növendéke a Szegedi Kortárs Balett Hamupipőke című előadásában részt vesz majd.

– Ami az évadban az egyik csúcs a VargaBalett Táncműhely számára, az a megtiszteltetés, hogy Tamás megkeresett minket, hogy lehetőséget biztosítana a növendékeknek arra, hogy a Szegedi Kortárs Balettel közösen lépjenek fel egy csodálatos gyermekdarabban – emelte ki a szombat esti bálon tartott beszédében Varga József, amelyen Juronics Tamás is részt vett.

A Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője elmondta, sokszor átjön Makóra Varga József rendezvényeire, és nagyon nagy tisztelettel nézi azt a munkát, ahogyan ő a gyermekekkel bánik. Barátságuk is régre nyúlik vissza, mint elárulta, több mint húsz éve ismerik egymást, együtt dolgoztak a színházban is, és e barátság mellett a szakmai tisztelet vezette többek között oda, hogy együtt dolgozzanak.

– Elkezdtem gondolkodni, hogy kellene valami közöset csinálni: egy darabot, ahol gyerekek lehetnek a színpadon, ahol valóban azt a sok élményt, amit ők egyébként is a tánctanulás kapcsán kapnak, és ami a fejlődésüknek sokat jelent, ezt az élményt akkor emeljük ki egy olyan helyzettel, ahol ők profi táncosok között, profi előadásban szerepelhetnek – fogalmazott Juronics Tamás. Továbbá elmondta: így jött a Hamupipőke ötlete, amellyel amellett, hogy színpadon lehetnek, más gyerekeket is szórakoztathatnak, ezzel véleménye szerint példát mutatva nekik.

– A Hamupipőkében megvannak azok a játékos lehetőségek, ahol a kicsik is meg tudnak mutatkozni, egérkeként vagy épp tündérként, de a nagyobb lányok pedig a nagy, báli képbe versenyezhetnek a herceg kezéért, úgyhogy mindenkinek meglesz a szerepe, a VargaBalett minden iskolájából, a szegediből, hódmezővásárhelyiből és makóiból is jönnek növendékek – emelte ki a művészeti vezető. Továbbá szólt arról is, hogy jelentős terhet jelent ez a profi munka a szülőkre és az iskolára is, de emellett ennek pozitív hatásait is hangsúlyozta.

Mint Juronics Tamás elárulta, a közös munka szombaton elindult, november 15-től pedig a Szegedi Nemzeti Színházban lehet majd látni az előadást, amelyre mindenkit szeretettel várnak, továbbá Budapesten, a Müpában is színpadra lépnek majd.

 

Borítókép: archív fotó