Hírek Színes

Gilinger Katalin: hiteles és igaz, amit Plugor Sándor alkotott a művészetben

Október 18-a a magyar festészet napja, amelyhez kapcsolódóan az előző évekhez hasonlóan idén is programmal készült a József Attila Múzeum. Az idei évben közös alkotómunkára hívták a diákokat, amelynek apropóját Plugor Sándor munkássága adta.

Gilinger Katalin portálunknak elmondta, a magyar festészet napját 2002 óta ünneplik hazánkban, a kezdeményezés célja volt, hogy a magyar kortárs festészetet közelebb hozzák az emberekhez. A jeles nap kapcsán pedig több mint egy héten keresztül, október 11 és 22 között emlékeznek meg a festészet eseményeiről.

– Plugor Sándor a mi művésztelepünknek jeles grafikusa és festőművésze volt, festőművész szakon végzett, de a grafikában is nagyon nagyot alkotott, tehát egy kicsit pont erre akarjuk felhívni a figyelmet, hogy a festő nemcsak fest, a grafikus se csak fest, hanem mindenféle műfajban kalandoznak, és neki a grafikai kalandozása mondhatni Európa-szintű – fogalmazott a művésztanár, a művésztelep egykori vezetője.

Továbbá elmondta: egy nagyon sokat megélt festőről van szó, nagyon szegény sorba született, édesapja világháborúkat járt, öregen ismerte meg apját, és ezért nagyon sok öreg embert is lehet látni a képein, úgynevezett „öregek albumát” is elkészítette, ami ritka a rajzművészetben.

Kiemelte, a művész bemutatja a festői kvalitásait is, abban egy kicsit absztraktabb Plugor Sándor, míg a vonalas, tus rajzaiban teljesen egyedi rajzokat készít; nem sokszorosított grafikát csinál, hanem egyedi rajzokat.

– A vonalnak a szerepe nagyon jól nyomon követhető, hol vékony, hol vastagabb, hol lendületesebb, hol szakadozottabb. Mindazt tudja ő, amit egy vonalnak tudnia kell a művészetben. A reneszánsz óta küzd a vonal a maga szerepéért, hogy egyenrangú legyen más műfajokkal együtt. Azt hiszem, hogy ő ezt elérte – vallja Gilinger Katalin.

Elárulta, mindenki „PöSönek” (P.S.) hívta a művészetben, hiszen így írta alá műveit is. „Plugor Sándor egy nagyon humoros alkat volt, mindamellett, hogy drámát rajzolt, és ez egy nagyon érdekes kettősség, és így aztán hiteles és igaz, amit ő alkotott a művészetben.” – hangsúlyozta.

Plugor Sándor alkotásai a múzeum kamarakiállításában megtekinthetők.