Hírek Térség Top

Október végére teljesen megújul a maroslelei templomtorony

Augusztus 21-én kezdődött és október végére befejeződik a maroslelei templom tornyának felújítása. Isten háza felújítására makói magánszemély adakozott, gyűjtést és jótékonysági koncertet is szerveztek, de az egyházközség pályázatot is nyert és a maroslelei önkormányzat is hozzájárult.

4 milliót nyert az 1901-ben neogótikus stílusban épült maroslelei templom felújítására a helyi plébánia, mely gyűjtött is rá, illetve az önkormányzat 2 millióval támogatta, így ez is elindulhat 8 millió költséggel – derült ki a legutóbbi maroslelei falugyűlésen

A templomfelújítás egyébként korábban is megmozgatta a híveket, hiszen 2016. december 10-én, a helyi Gyertyaláng női kórus jótékonysági koncertet adott a Csongrád megyei község Magyarok Nagyasszonya-templomában az épület felújításáért.

Egy makói asszony 2017-ben maga állított be a maroslelei plébániára, azzal a csekkel, mely szerint egy örökségből származó 2,2 millió forintot fizetett be adományként a templomfelújításra.

navigate_before
navigate_next

– Egy pályázatból zajlik a templomtorony felújítása – mondta portálunknak Olasz Attila plébános, aki azonban – mert az egyházmegye számos pályázatot adott be – nem emlékezett a pontos összegre. – Egyelőre a torony, illetve a toronysisak és a harang ablak közötti rész szépül meg, s ha lesz rá keret, akkor haladunk majd tovább a templom hajójának felújításával. A tervezett befejezési határidőre, azaz október 30-ára be is fejeződnek a munkálatok – mondta a plébános.

A kordonnal szabályosan elkerített torony felújítását, az ott közzétett kiírás szerint, Szőke Zsigmond egyéni vállalkozó végzi.

A templomtorony felújítása egyébként jól illeszkedik a maroslelei főtér, azaz a Szabadság tér rekonstrukciójába, mely első eleme a községháza felújítása, modernizálása és egy új szárny építése volt, melyre összesen száznyolcvanmilliót fordítottak. A könyvtár épülete felújítása is megtörtént, de a templommal szemközti egykori jegyzői lakás épülete is megújult kívülről. Ez utóbbiban működik majd a Hagyományok Háza, mely egy Vidékfejlesztési pályázat révén szépült meg, s újult meg energetikai szempontból is. Ide kerül vissza majd a helytörténeti gyűjtemény értékesebb része, illetve itt mutatják majd be – a tervek szerint 2020-tól – a falura jellemző népi mesterségeket, hagyományokat.