Makó Színes

Kicsik és nagyok is hangszert ragadtak a Hagymaházban

Makóra érkezett a Hangszert a kézbe programsorozat: az egészen szombatig tartó ingyenes rendezvény során 127 hangszert és zenei eszközt próbálhatnak ki a résztvevők, de rendhagyó énekórák és interaktív előadások is színesítik a háromnapos programot.

Mint Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára portálunknak elmondta, a Hangszert a kézbe sorozat 2017-ben indult, Szolnokon. Makó a 35. város ahová eljutott a rendezvénysorozat, jelenleg mintegy pedig 86000 látogatónál tartanak.

– A Hangfoglaló programmal közösen a Hangszeresek Országos Szövetsége indította kifejezetten abból a célból, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a magyar gyerekek nem játszanak hangszereken, sőt, a három év tapasztalata az, hogy a hozzánk látogató csaknem kilencvenezer gyereknek nagyjából 90-95 százaléka életükben először itt találkozik először hangszerekkel, még nincs élményük a hangszerekkel kapcsolatban, ami egy kicsit erős Kodály és Bartók hazájában – fogalmazott Andrásik Remo. Kiemelte: számos tanulmányban bebizonyított tény, hogy akik játszanak hangszereken, azok lényegesebben könnyebben teljesítenek a tanulásban, a problémamegoldó képességük 40 százalékkal jobb, a matematika, a nyelv területén pedig 30 százalékkal jobban teljesítenek, továbbá hangsúlyozta, ezzel lényegesen boldogabb is az élet, mint nélküle.

navigate_before
navigate_next

A szervező továbbá rámutatott: a felnőttek felelőssége, hogy adnak-e a gyermekek kezébe hangszert, és a szülő nem okos eszközt választja, ami elmagányosít, szemben a hangszeres játékkal, ami egy társasági játék.

– Azt gondolom, hogy muszáj lenne rászoktatnunk saját magunkat arra, hogy a gyerekeinket zenére tanítjuk, illetve a hangszerrel élés, az egy semmivel össze nem hasonlítható élmény, úgyhogy én azt javaslom mindenkinek, hogy jöjjenek akár pici gyerekekkel is – hangsúlyozta a szervező.

Mint elmondta, a program alapvetően két lábon áll: az egyik az interaktív játszó rész, ahol 127 hangszer és eszköz várja a látogatókat, ehhez csatlakozik a délelőtti és a kora délutáni időszakban 12 darab rendhagyó énekóra, amelyek a hangszerrel élést népszerűsítik; vannak közöttük élményalapú, interaktív és van több tudásalapú is, amely hangszer- és zenetörténetet foglal magába, játékos formában, videóvetítéssel és interaktív szakaszokkal kibővítve.

Az ingyenes, szombatig tartó rendezvénysorozat teltházzal vette kezdetét csütörtök délelőtt, a részletes programok ide kattintva érhetőek el.