Belföld Hírek

Gyanús külföldi szálak a választáson

Az „autoriter, Európai Unió-ellenes, szélsőjobboldali” Fidesz elleni szavazásra hívott fel az az angol nyelvű szórólap, amelyet a IX. kerületben terjesztettek az önkormányzati választások előtt – írta tegnapi számában a Magyar Nemzet.

A Ferencvárosban felbukkanó kampánykiadvánnyal a kerületben élő, lakcímkártyával rendelkező uniós polgárok, valamint a letelepedési engedéllyel bíró bevándorlók és menekültek figyelmét igyekeztek felhívni, hogy az október 13-i önkormányzati választáson voksaik­kal a „demokrácia helyreállítása érdekében” az ellenzék jelöltjeit támogassák Bácskai Jánossal, a Fidesz „bábjával” szemben. A brossúrán – amely kiemelkedően fontosnak titulálja a választást – ott szerepelnek az ellenzéki pártok lógói, a bal sarokban pedig a támogatandó jelöltek, így Karácsony Gergely és a kerületben polgármester-jelöltként induló Baranyi Krisztina.

A lap idézi a 24.hu-n megjelent kampányvideót, amelynek tanúsága szerint a fővárosban élő külföldiek egy része biztosan nem kormánypárti szavazó. A videón a Momentum politikusa, a CEU melletti kormányellenes tüntetések egyik vezéralakja arról számol be, hogyan mozgósítja az itt élő külföldieket. Egy angol nyelvű Facebook-oldalt is létrehoztak Vote-Hungarian Municipal Elections címmel, amelyen árulkodó módon az Index választásról szóló oldalát osztották meg legutóbb. A kapcsolódó oldalak között pedig ott találjuk például a nyíltan a CEU mellett kampányoló Szabad Egyetem oldalt. Aktivisták is dolgoztak az ellenzék támogatásán, így például a francia Vincent Liegey, aki a Budapesten élő uniós állampolgárokat orientálta – egy irányba. Liegey folyamatosan ad interjúkat a 444-nek vagy a Mércének.

A vasárnapi választáson más európai uniós tagállam 115 ezer állampolgára szavazhatott, mintegy kilencven- ezren a fővárosban. Mellettük még további huszonhatezer bevándoroltnak, letelepedettnek vagy menekültnek volt joga arra, hogy döntsön a feltehetően számukra teljesen ismeretlen jelöltekről. Ám nemcsak a választók, hanem a jelöltek között is több külföldi volt.