Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

Letartóztatták a két fegyvercsempészt

A Szegedi Járásbíróság 30 napra elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akiket lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt vasárnap vett őrizetbe a rendőrség.

A Szegedi Járási Ügyészség azért indítványozta a két szerb-bosnyák, illetve szerb és bosznia-hercegovinai állampolgárságú gyanúsított letartóztatásának elrendelését. A két férfi – mint arról beszámoltunk – múlt vasárnap délután fél ötkor jelentkeztek belépésre Szerbia irányából Magyarország területére a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen az egyikük által vezetett személygépkocsival. Az elsődleges ellenőrzés során a gyanúsítottak idegesen viselkedtek, valamint a gépjármű tanksapkája a megütögetést követően rendellenes hangokat adott, ezért másodlagos ellenőrzésre irányították a gépkocsit.

A vizsgálat során a gépjármű üzemanyagtartályából 30 lőfegyvert, a hozzájuk tartozó tárakat, hangtompítókat, valamint mintegy 600 töltényt foglaltak le. A lőfegyverek, a hozzájuk tartozó tárak, hangtompítók és lőszerek vákuumcsomagolásban voltak az üzemanyagtartályban elrejtve.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a magyarországi lakó és tartózkodási hellyel nem rendelkező, szerb állampolgárságú gyanúsítottak által megvalósulni látszó bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú – 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – mely miatt feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének. És az is valószínű, hogy a gyanúsítottak bizonyítékok megsemmisítésével vagy elrejtésével, más személy jogellenes befolyásolásával a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, ezért letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem váltak véglegessé.