Belföld Hírek Színes

Hoppá: holttá nyilvánított magyar férfi kért útlevelet

A magyar hatóságok által 1987-ben holttá nyilvánított férfi szeretne hazajönni Magyarországra, de  az előbbiek miatt nem kapott útlevelet. Cifra ügy.

Egy idős, beteg férfi ügyében az Amerikai Egyesült Államokból, Miamiból fordultak a Pest Megyei Főügyészséghez. A férfi útlevélkérelmet terjesztett elő, s ekkor tudta meg, hogy azért nem kaphat, mert 1987-ben a Ceglédi Városi Bíróság holttá nyilvánította.

A bíróság akkor azért döntött így, mert akkoriban a férfiról csak annyit tudtak, hogy korábban külföldre távozott, de azután sem hollétéről, sem életben létéről semmilyen információ nem állt rendelkezésre. Amint most kiderült nem halt meg, az Egyesült Államokban, Floridában telepedett le.

A magyar állampolgárságú férfi súlyos beteg lett, és még egyszer haza szeretne térni Magyarországra, azonban Amerikában a magyar útlevél kérelmét a fentiek miatt elutasították. A férfi a konzulátuson keresztül a Pest Megyei Főügyészségtől kért segítséget. Az ügyészség érdekében rögtön fellépett, és a rendkívüli körülményekre tekintettel soron kívül kezdeményezte a Ceglédi Járásbíróságnál a holtnak nyilvánításról szóló bírói döntés hatálytalanítását – közölte az ügyészség.

Jogász körökből származó információnk szerint a rendszerváltás előtt a magyar hatóságot a külföldre távozott – a kor szóhasználata szerint – disszidált személyek ügyében nem sokat tett. Ha azok nem tartották az itthon maradt rokonokkal a kapcsolatot, akkor a törvényes határidő, azaz öt esztendő  lejárta után, a hozzátartozók kezdeményezésére holttá nyilvánították. Az eljárás megindítását egy 30 napra a kifüggesztett hirdetményben adják mindenki tudtára. A holttá nyilvánítás egyik gyors következménye az , hogy az örökösök az esetleges örökségükhöz jutottak. A másik pedig, hogy a külföldön élőt a fenti meglepetések érhetik.

A holttá nyilvánítást, egyébként az arról eredetileg határozatot hozó bíróság helyezheti hatályon kívül.