Belföld Hírek

Lemondásra szólították fel Mohács új polgármesterét

A szocialista Csorbai Ferenc egyedüli jelöltként indult a polgármester halála után, de így is csak a szavazatok 31 százalékát kapta meg. A választók 68 százaléka érvénytelenül szavazott, a mohácsi Fidesz elnöke pedig lemondásra szólította fel az új polgármestert. Múlt héten még azt ígérte, ha nem kap kellő felhatalmazást, lemond, de a választás óta nem lehet elérni – írja az Index.

Bár a szavazatok kevesebb mint harmadát kapta meg, az ellenzéki Csorbai Ferenc lett Mohács új polgármestere. Az MSZP-s képviselő egyedüli jelölt maradt, miután a várost 1998 óta irányító, most is toronymagasan esélyes fideszes Szekó József mustgázmérgezés miatt meghalt szeptember 25-én, és már nem lehetett új jelöltet állítani a helyére. Szekó öt éve a szavazatok 70 százalékát kapta meg, míg Csorbait csak a mohácsiak 12 százaléka támogatta akkor.

Most a választók 31,4 százaléka, azaz mindössze 1867 ember támogatta az egyedüliként induló jelöltet, míg 4076 ember (68,6 százalék) érvénytelen szavazatot adott le.

Csorbai két nappal a választás előtt még azt mondta a Népszavának, hogy pártjával egyetértésben úgy döntött, nem lép vissza a jelöltségtől, de nem foglalja el a posztot, ha kevesen szavaznak rá. Azt ugyan nem árulta el, hogy mennyit érez kevésnek, de azt igen nehéz nagy támogatottságnak értelmezni, hogy a névjegyzékben szereplő választópolgárok mindössze 12 százaléka voksolt rá. A választási törvény szerint ugyanakkor egyetlen érvényes szavazat is elegendő a polgármesteri székhez, ami megvan neki, így törvényi akadálya nincs a győzelmének.

Az MSZP megkeresésünkre azt írta, nem kívánnak semmit hozzáfűzni a mohácsi választáshoz, de elküldték Csorbai egy korábbi nyilatkozatát. Múlt héten az akkor még csak polgármesterjelölt képviselő ezt mondta a Pécsi Stopnak:

A nyilvánosság előtt vállalom, hogy amennyiben a választópolgárok nem tartanak méltónak, ha nem kapok kellő felhatalmazást, le fogok mondani. A képviselő-testület hat hónap múlva kezdeményezheti leghamarabb feloszlatását, de nekem nem célom felesleges adminisztratív terheket róni a városra. Ha nem tudom elnyerni a mohácsi polgárok és a képviselők többségének bizalmát, az fél év alatt kiderül, ebben az esetben pedig a város és családom jól felfogott érdekében is távozom a tisztségből, Mohács pedig új polgármestert választhat magának úgy, hogy közben a képviselő-testület a helyén marad és szeretett városunk kis időre sem lesz gazdátlan.

Az Index szerette volna megkérdezni az új polgármestert, hogy kellő felhatalmazásnak érzi-e az eredményt, és felveszi-e a mandátumot, de a választás óta még nem járt a Polgármesteri Hivatalban, tudtuk meg a titkárságon. Mobiltelefonján is hiába kerestük többször, nem sikerült elérni.

Hétfőn Pávkovics Gábor, a Fidesz mohácsi szervezetének elnöke közleményben jelentette be, ha lesz időközi választás, elindul Csorbai ellen. Azt írja, október 13-án Mohács lakossága félreérthetetlenül megüzente: nem kér Csorbai Ferencből. “Még ha a pártok felszólítását figyelmen kívül is hagyta, a választópolgárok egyértelmű akaratát tiszteletben kell tartania” – tette hozzá. Szerinte a rengeteg érvénytelen voks egyértelmű tiltakozás, mert “az emberek kezében már alig maradt más demokratikus eszköz, hogy kifejezésre juttassák: számukra elfogadhatatlan, hogy az MSZP aspiránsából polgármester legyen Mohácson, különösképpen ilyen körülmények között.

Ha Csorbai Ferenc nem csupán a szavak szintjén vallja a demokrácia alapelveit, akkor fejet hajt a nyilvánvaló többségi akarat előtt. A leghatározottabban felszólítjuk: az eredmények ismeretében hozza meg az egyetlen helyes döntést, amit hozni lehet: ne vegye át polgármesteri mandátumát, és ne akadályozza egy mielőbbi, valóban többjelöltes polgármester-választás kiírását!

Pávkovics azt is írja, a választás óta többen is megkeresték azzal, hogy vállalja a jelöltséget a városvezetői posztra. Megtisztelő az irányomba kinyilvánított bizalom. A feladat súlyát átérezve elfogadom a sokaktól jövő felkérést.

Szekóhoz hasonlóan ő is 1998 óta van benne a mohácsi közgyűlésben, körzetében közel 75 százalékos eredménnyel nyert idén. Mind a nyolc körzetben a Fidesz-KDNP jelöltje szerezte a legtöbb szavazatot, kompenzációs listáról az MSZP kettő, míg a DK-JOBBIK-Momentum szövetsége egy képviselőt ad az új közgyűlésbe.

A Fidesz mellett visszaléptették volna Csorbait a helyi DK–Jobbik–Momentum ellenzéki szövetség képviselőjelöltjei is a választás előtt. Korábban azt írták, bízunk benne, hogy egyedüli indulóként Csorbai Ferenc polgármesterjelölt úr a tisztesség jegyében és a demokratikus választások érdekében visszalép, hogy Mohács lakói időközi választás keretében dönthessenek az új polgármester személyéről.

Csorbai azonban nem lépett vissza, a döntést a Hvg.hu-nak az MSZP szóvivője, Nyakó István azzal indokolta, hogy hivatalos jelölt, leadta a szükséges ajánlásokat. Ketten érezték magukat alkalmasnak a polgármesterségre, egyikük elhunyt, ettől ő még alkalmasnak érzi magát, meg is kapta a kellő támogatást.

Mivel fideszes többségű közgyűlés alakult meg, a képviselő-testület feloszlatásával új, időközi választást harcolhatnak ki, ha Csorbai nem mond le magától, de erre legkorábban fél év múlva lesz lehetőség.