A mostani önkormányzati választás megmutatta, hogy fel van találva az instant önkormányzati győzelem receptje – fogalmazott Kósa Lajos az Alapjogokért Központ keddi konferenciáján. Vagyis arról van szó – a Fidesz alelnöke szerint – hogy bele kell keveredni valamilyen országos felháborodást kiváltó botrányba, akkor biztos a győzelem.

 Kósa Lajos utalt a Borkai-ügyön kívül a Wittinghoff-ügyre, a zuglói botrányokra és a kispesti korrupciós ügyre is. G. Fodor Gábor szavait idézve hozzátette, egy biztos, az váltott ki általános felháborodást, karakteridegennek bizonyult.

Mint tudjuk, egyetlenegy botrány felülírja az egész életművet – fűzte hozzá. A Fidesz alelnöke – utalva Gyurcsány Ferenc szavaira – kiemelte, a számok ismeretében lehet az eredményt úgy értelmezni, hogy elkezdődött a Fidesz Waterlooja, de ezt a Waterloot bármely nyugat-európai ország bármelyik politikusa azonnal aláírná. Labdarúgó hasonlattal élve Kósa Lajos úgy fogalmazott, hozzászoktunk a 6-1-hez, most pedig 3-2.

A mostani választásra egy duális szerkezet alakult ki és duális szerkezetben nem lehet 40 százalékos eredménnyel győzni, ezért minden olyan önkormányzatot elveszítettünk, ahol nem volt meg az 51 százalék – mutatott rá. A kormánypárti politikus szerint a duális rendszerben a 3-2-es eredmény rendkívül jó és el kell felejteni a korábbi 6-1-et. 

Kósa Lajos leszögezte, mindenki aki azt mondta, hogy Magyarországon nincs demokrácia, az aljas hazudozó.

MTI/Soós Lajos

 

A mostani önkormányzati választásokon a néhány megyei jogú városban és Budapesten elszenvedett, nem várt Fidesz-vereségeket egyebek között az elvtelen szélsőjobboldali, szélsőbaloldali összefogás és a Borkai-ügy okozta, hogy gyakorlatilag kétpártrendszer jött létre a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. A Két nappal október 13. után elnevezésű, az önkormányzati választásokat értékelő Alapjogokért Központ konferenciáján Gulyás Gergely kiemelte, a választás eredménye a fővárosban azt is jelenti, hogy a felelősség mostantól osztott, most az ellenzék már nincs abban a könnyű helyzetben állandóan a Fidesz-KDNP-t tegye felelőssé bármiért, ami Budapesten vagy az országban történik.

A tárcavezető úgy fogalmazott, a Fideszben azzal számoltak, hogy a magyar Molotov- Ribbentrop paktum nem fogja azt eredményezi, hogy Molotov és Ribbentrop támogatói is támogatják a közös jelölteket, de ez tévedés volt, hiszen

a szélsőjobboldali, szélsőbaloldali, balliberális összefogás ellen nincs semmilyen kifogása sem a szélsőjobbnak, sem a szélsőbalnak, sem pedig a balliberálisoknak.

Amikor egyéni jelöltek mögé áll be a Jobbik és a DK, akkor a jobbikos és DK-s szavazók, akik néhány éve még egymást nácizták és kommunistázták, szinte fel akarták akasztani egymást, most úgy tűnik semmi akadálya annak, hogy jó szívvel támogassák ugyanazt a jelöltet – emelte ki Gulyás Gergely.

A másik tényezőként a Borkai-ügyet említette a miniszter. Elmondta, Borkai Zsolt 1988-ban olimpiai aranyérmet és nagy dicsőséget Magyarországnak, most pedig három, de lehet, hogy öt kerületben és legalább két megyei jogú városban aranyérmet szerzett a balliberális pártok jelöltjeinek.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest