Információnk szerint vasárnap újabb zsarolóvírushullám borzolta egyes kiszombori, királyhegyesi és földeáki olvasónk idegeit. A kép illusztráció.

Olvasóink jelzései szerint a zsarolóvírus egy látszólag ismerős, vagy saját(?) email címre érkezett, pénzesőt, szerencsét, vagy beteg kisgyereken való segítést jelző tárggyal. Ám amikor kinyitották az üzenetet a rossz magyarsággal,, máris egy – valószínűleg Google fordítóval – készült zsarolólevél töltődött le a gépükre.

A szöveg így szól: „Szia! Amint már észrevetted, e-mailt küldtem neked a fiókodból. Ez azt jelenti, hogy teljes körű hozzáféréssel rendelkezem az Ön eszközéhez. Több hónapig figyelek téged. Tény, hogy egy webhelyen keresztül fertőzött meg egy kártevővel. Ha nem ismeri ezt, elmagyarázom.

A trójai vírus teljes hozzáférést biztosít a készülék operációs rendszeréhez. Ez azt jelenti, hogy mindent láthatok a képernyőn, kapcsolja be a fényképezőgépet és a mikrofont. De nem tudod róla. Hozzáférhetem az összes kapcsolatodhoz és minden levelezéshez.

Miért nem fedezte fel a víruskereső a rosszindulatú programokat?

Válasz: A rosszindulatú program az illesztőprogramot használja, 4 óránként frissítem aláírásait, hogy a víruskereső csendben legyen. Készítettem egy videót, amely megmutatja, hogyan maszturbáltál a képernyő bal oldalán. A képernyő jobb oldalán látható a megtekintett videó. Egy egérkattintással elküldhetem ezt a videót az összes e-mail címemre és kapcsolatodra a szociális hálózatokon. Elérhetem az összes e-mail levelezést és üzenetküldőt is.

Ha ezt meg akarja akadályozni, helyezze át a $200(USD) összeget a bitcoin címemre (ha nem tudod, hogyan kell ezt csinálni, írj a Google-nak: “Buy Bitcoin”).

A bitcoin címem (BTC Wallet): (az itt olvasható címet töröltük – a szerk.) Amint elküldi nekem a bitcoinokat, törlöm a videót. Soha többé nem hallasz engem.

50 órát (több mint 2 nap) adok neked. Van egy értesítésem, amely elolvassa ezt a levelet, és az időzítő akkor fog működni, amikor meglátja ezt a levelet. A panasz benyújtása valahol nincs értelme, mert ezt az e-mailt nem lehet követni, mint a bitcoin címem. Nem hibázok. Ha úgy találom, hogy megosztotta ezt az üzenetet valakivel, a videó azonnal el lesz osztva. Üdvözlettel!”

Nem kell pánikba esni, kacsa az egész, csak egy próbálkozás, hogy pénzt facsarjanak ki a hiszékeny áldozatokból!

A zsaroló és más vírusok ellen a legjobb megoldás, ha rendszeresen frissítjük az operációs rendszert (azaz nem kapcsoljuk ki szántszándékkel a Windows frissítés opciót. Naprakész vírusirtót használunk és figyelmesen nézzük meg, hogy kitől származó emailt nyitunk meg. Látszólag magunktól érkezőt – ha tényleg nem mi küldtük – olvasás nélkül töröljük! Nagyon sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest