12 helyből 9-et elvittek a tegnapi választáson a kormánypárt helyi szervezetének jelöltjei, a 8 körzetből 7-ben született győzelem számukra. Egy korábbi ellenzéki körzetet is behúztak, Marosvári Attila visszavonulása után ugyanis Botlik Anita legyőzte Molnár Lászlót.

Minden oka meglehet az örömre a makói Fidesznek, Farkas Éva Erzsébet ugyanis rendkívül meggyőző fölénnyel győzött a polgármester választáson, a 8 fős, részben megújult képviselőjelölti csapatból pedig mindenki bekerült a képviselő testületbe, 7-en közülük a saját körzeteikben, míg Csermák Szilvia a kompenzációs listáról.

Makó régi/új polgármesterének tekintetében különösen fontos tényező, hogy a 2014-ben kapott szavazatainak számát mintegy 50 százalékkal tudta növelni, összesen több mint 6.000 voksot megszerezve.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP): 67,37%

Mucsi Tamás (VKKP): 27,78%

Közel 50 százalékos részvétel mellett Farkas Éva Erzsébet több mint kétharmadát gyűjtötte be a szavazatoknak, ami a polgármester számára rendkívül nagy legitimációt biztosít. Dorogi György, a Mi Hazánk Mozgalom  polgármesterjelöltje 4,85%-ot ért el, vagyis kijelenthető, hogy bár az ellenzék szerint kizárólag a Fidesz szekerét tolta a párt, Makón a valóságban semmilyen befolyása nem volt a részvételüknek a végeredmény szempontjából. A Csongrád Megyei Közgyűlés összetétele szempontjából ellenben nagyon is jól jöttek az itt szerzett szavazatok Toroczkai László pártjának.

 

Farkas Éva Erzsébet: alázattal hordozzuk ezt a győzelmet – Makó Híradó

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz-KDNP csapata Makón, egyéni körzetből vagy a kompenzációs listáról minden jelölt bejutott. Farkas Éva Erzsébetre mintegy 2000-el több makói szavazott, mint öt évvel ezelőtt. – Ezúton is szívből szeretném megköszönni minden makói választópolgár részvételét a szavazáson, hiszen fontosnak tartották, hogy döntsenek a város jövőjéről.

 

 

A körzetekben pedig így alakultak a Fidesz-KDNP és az ellenzéki összefogás számai:

1. választókörzet

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP): 66,07%

Földesi Csabáné (VKKP): 22,94%

2. választókörzet

Mágori András (Fidesz-KDNP): 58,37%

Kiss Imréné (VKKP): 34,05%

3. választókörzet

Varga Ferenc (Fidesz-KDNP): 72,77%

Nagy Zsolt (VKKP): 20,68%

4. választókörzet

Hadik György (Fidesz-KDNP): 66,06%

Mucsi Tamás (VKKP): 27,80%

5. választókörzet

Botlik Anita (Fidesz-KDNP): 51,97%

Molnár László (VKKP): 42,58%

6. választókörzet

Székely Ildikó (Fidesz-KDNP): 56,61%

Zeitler Ádám (VKKP): 39,60%

7. választókörzet

Czirbus Gábor (Fidesz-KDNP): 66,24%

Török Miklós (VKKP): 29,55%

8. választókörzet

Csermák Szilvia (Fidesz-KDNP): 44,32%

Gáspár Sándor (VKKP): 52,78%

 

Ezeket a számokat elemezve rengeteg tanulságot lehet levonni. Amellett, hogy a makói választók elsöprő többsége az elmúlt évek hatalmas fejlődésének folytatására szavazott, jól látszik, hogy a Fidesz-KDNP által megnyert körzetekben egyáltalán nem forgott veszélyben a győzelem. A Mi Hazánk Mozgalom jelenléte itt sem befolyásolt semmit, a jelöltjeik 3-7% között szereztek.

Sehol, még a jobbikos Zeitler Ádám körzetében sem segített volna az összeházasított makói ellenzéki pártoknak, ha egy-egy ellen állnak fel a Fidesz-KDNP jelöltjeivel szemben. Egyúttal az is elmondható, hogy a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje Gáspár Sándor győzelmét sem veszélyeztette.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az ellenzéki szimpatizánsok válogatott szidalmai ellenére is megmondtuk, a makóiak nem értették, miért Mucsi Tamás lett az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje, és nem Molnár László, aki bár nem nyert az 5. választókörzetben, még annak tekintetében is mintegy 15%-al többet ért el, mint a DK választókerületi elnöke.

 

Nem nagyon értik Makón, hogy lett Mucsi ellenzéki vezér – Makó Híradó

Nemrég beszámoltunk arról, hogy Makón is egy polgármesterjelölt mögé állt be az ellenzék, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke azonban nem minden ellenzéki szavazónak nyerte el a tetszését. Legtöbben épp azt a higgadtságot, tartást, fegyelmezettséget hiányolják belőle, ami a szocialista Molnár Lászlóban amúgy megvan.

 

 

Bár szinte teljesen biztos, hogy nem lett volna meg a polgármesteri szék a szocialista elnök vezetésével sem, de legalábbis szorosabb lett volna, arról nem is beszélve, hogy a makói MSZP koporsójába újabb szöget verve szépen kitaktikázták a képviselő testületből Molnár Lászlót. Mostanra talán már ő is belátja, hogy nem a bejuttatása, hanem az eltakarítása volt a cél.

Ugyanúgy, ahogyan Török Miklósnak is, akiről ugyan Mucsi Tamás azt mondta, hogy rendkívül jól teljesített öt évig az önkormányzatban, szerintünk erről szó sincs. Sokkal inkább selyemzsinórt kapott, mert képtelen volt hozni a Gyurcsány-párt által elvárt provokációs szintet.

 

Gyakorlatilag selyemzsinórt kapott Török Miklós – Makó Híradó

A Gyurcsány-párt önkormányzati képviselője lehet az áldozata a nagy ellenzéki összefogásnak Makón. Török Miklóst Mucsi Tamás a jelenlegi városvezetés „legádázabb ellenfelének” nevezte, úgy látszik mégsem igazán ragaszkodnak hozzá, pedig akadt volna más lehetőség. A selyemzsinór az Oszmán Birodalom kivégzési eszköze volt, melyben azok részesültek, akik kegyvesztettek lettek a török szultánnál.

 

 

Megteszi majd helyette Mucsi Tamás, aki párttársa és a szocialisták kárára olyan szinten bebiztosította bejutását, hogy teljesen egyértelmű volt, öt évig folytatja majd a testületben a céltalan baloldali ámokfutást.

Meg kell még említeni azt is, hogy a képviselő testületbe szintén bekerült Zeitler Ádám, aki eddig egész politikai pályafutása alatt semmi maradandót nem tudott letenni az asztalra, 2014-ben, és most is elbukta a körzetét, tevékenyen asszisztált Kiss Attila számtalan vereségéhez is, miközben gyakorlatilag képtelen volt nemhogy növelni, de egyben tartani is a Jobbik táborát Makón. Ilyenekre szokták mondani, hogy megélhetési politikus.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest