Hírek Külföld

Szlovák belügyminiszter: egy hajóra való feljutás nem jelenthet belépőt az EU-ba

Ha egy migránsnak sikerül feljutnia egy hajóra, az nem jelentheti azt, hogy belépőt kapott az Európai Unióba (EU), a schengeni külső határokat erőteljesen őrizni kell – jelentette ki Denisa Saková szlovák belügyminiszter a TA3 hírtelevízió vitaműsorában vasárnap.

A szlovák tárcavezető hangsúlyozta: Szlovákia nem fog csatlakozni a Földközi-tengeren kimentett migránsok elosztását célzó önkéntes rendszerhez. Ezzel a kezdeményezéssel, mint ismeretes, szeptember végén Németország, Franciaország, Olaszország és Málta állt elő. A kezdeményezést a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) mellett más uniós tagországok is elutasítják.

“Úgy gondoljuk, hogy ez a kezdeményezés egy új migrációs hullám veszélyét hordozza magában. (…) attól tartunk, hogy megismétlődhet a 2016-os helyzet” – mutatott rá Denisa Saková, akinek a szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. A miniszter hozzátette: a migránsok önkéntes elosztását célzó rendszer kaput nyit az embercsempészetnek.

A szlovák tárcavezető végül leszögezte: Szlovákia és a visegrádi négyek kitartanak azon álláspontjuk mellett, miszerint a migráció okait és nem a következményeit kell kezelni.