A teremtésvédelem és a környezettudatosság témája köré szerveződött a makói Szent István Egyházi Általános Iskola családi napja. A hagyományos közösségi programon előadásokkal, játékos állomásokkal és bábelőadással is várták a mintegy hatszáz résztvevőt.

Október második hétvégéjén tartotta a 12 éves múlttal bíró, nagy népszerűségnek örvendő Családi napját a SZIGNUM Iskola. A kéttannyelvű intézmény idei alkalma egyben a KEHOP-5.4.1-16-2016-00351 kódjelű pályázat nyitórendezvénye is volt. – A projekt a Boldogasszony Iskolanővérek által fenntartott iskolák tanárainak, tanulóinak és családjaiknak kampánya az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás megvalósítására – tájékoztatott Gulyás Attila pályázati referens. A szervezők minden generációra gondoltak, az óvodás korosztálytól egészen a nyugdíjasokig kínáltak változatos időtöltést. Erre a Nemzedékek hídja elnevezésű, harmadik éve futó EFOP projekt adott lehetőséget, amelynek célja, hogy a társadalmi szerepvállalást erősítse a közösségek építésével.

A harmincféle lehetőség között volt ökolábnyom számítás, okos szemétgyűjtés, gyógyteakóstoló, ruhabörze és kezes-lábas játszóház is. – Ez a nap eleme az iskolanővérek energiahatékonysági és megújuló források alkalmazását népszerűsítő szemléletformálási akciójának. Segítségével az állandóan jelenlévő emberi beavatkozás negatív hatásait szeretnénk csökkenteni úgy, hogy az eredmény tartósságát a katolikus keresztény ember hitéből levezetve biztosítjuk – tudtuk meg a teremtésvédelemmel kapcsolatban Baráti Eszter M. Kingától. A spirituális igazgató elmondta, szeretnének elméleti ismereteket és gyakorlati tippeket is adni a témában. Ennek megfelelően az előadások és beszélgetések mellett kézműves foglalkozások, ügyességi feladatok is szerepeltek a tematikában.

A legkisebbeket bábszínházi előadás is várta, a felnőttek pedig az újrahasznosítás területén szerezhettek tapasztalatokat. Az egyes állomásokon fizetőeszközként „petákokat” gyűjtettek a csapatokba szerveződött diákok, amivel egy jelképes piacon vásárolhattak csomagolásmentes árukat. – Célunk, hogy testvérintézményeinkhez hasonlóan, a SZIGNUM is öko-iskolává váljék. A gyerekek fogékonyak és érzékenyek a Föld megóvásának, élhetővé tételének témája és problémák megoldása iránt. Szeretnénk tudatosítani bennük, mit tehetnek a saját életükben a környezetükért és a gondolkodásukat formálni – mondta Kerekesné Dócs Nikoletta, szervező pedagógus. Az öko-munkacsoport vezetője elmondta, mindenkit arra kértek, autómentesen érkezzenek a Családi napra és saját evőeszközöket, tányérokat hozzanak az ebédre. A hagyományos kulináris élmények ezúttal sem maradtak el, a bográcsgulyás ebéd mellé kürtős kalácsot is kaptak a vendégek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest