Belföld Hírek Színes

Még a mozgóurna is kiesett a kocsiból…

Egy darázscsípés, egy firkáló, egy Éva felirat és több részeg is színesítette a mai választást. És egy választó összedöntötte a szavazófülkét. A szavazókörökben történt rendkívüli eseményekből szemeztünk. A kép illusztráció.

Budapest V. kerület: Kb. 14:25-kor egy választópolgár megjelent a szavazóhelyiségben. Látta, hogy éppen eligazítottak egy másik szavazót, aki másik szavazókörben volt illetékes, ezért idegesen leült. Az elnök mondta, hogy nyugodtan menjen hozzá az okmányaival, amivel igazolja magát. A választópolgár mondta, hogy ő „ráér” hagyjuk őt pihenni. Az ismételt kérésre átnyújtotta az okmányait az elnöknek, aki megnézte az okmány érvényességét, amire a választópolgár idegesen kitépte okmányát az elnök kezéből és szitkozódva, trágár szavak kíséretében elment a szavazóhelyiségből. A szavazó polgár nevét nem tudták meg.

Budapest XXI. kerület: Egy fiatalember a szavazata leadását követően a mozgássérült paravánra és a tájékoztató plakátokra a szavazófülkéből leszerelt tollal politikai szimbólumokat rajzolt (írt) fel.

A bizottság a felrajzolt szimbólumokat fehér lappal leragasztotta.

Törökszentmiklós: Kis Ilona nemzetiségi megfigyelőt tegnap megcsípte egy darázs. Ma este 17 óra után jelezte, hogy nagyon dagadt a karja és gennyesedik, lehet, hogy allergiás, mert egyre rosszabbul van. Telefonon történt egyeztetés után 17:30-kor orvoshoz szállították.

Tiszafüred: A Szavazatszámláló Bizottság Elnökhelyettese rosszul lett a szavazóhelyiségben. Az orvosi ügyeletre szállították. És póttag került a helyére.

Ráckeve: Egy választópolgár ittas állapotban jelent meg a szavazóhelyiségben. A névjegyzéket aláírta, a szavazólapot nem vette át, majd távozott.

Szin (Borsod-Abaúj-Zemplén megye): A szavazóhelyiség tűzjelzője négy esetben bekapcsolt.

A Helyi Választási Bizottság elnöke intézkedett annak kikapcsolásáról, de előbb meggyőződtek arról, hogy nincs tűz!

Nagydorog: A választópolgár a számára átadott 3 szavazólapot az épületből ki akarta vinni, többszöri felszólítás ellenére sem adta vissza az szavazat számláló bizottság (SZSZB) tagjainak. Az SZSZB elnöke a választópolgárt rendre utasította, tájékoztatta, hogy tilos kivinni a szavazólapokat a szavazókörből. A választópolgár a tájékoztatást követően összetépte az átvett szavazólapjait, majd elhagyta a szavazóhelyiséget.

Nagydorog: Egy választó a szavazólapok összes példányát akarta ki vinni az épületből. Többszöri felszólítás ellenére sem adta vissza a SZSZB tagjainak, ehelyett inkább összetépte őket. A SZSZB elnöke a választópolgárt rendre utasította, aki ezután elhagyta a szavazóhelyiséget.

Damak (Borsod-Abaúj-Zemplén megye): A mozgóurna szállítás közben kiesett az autóból. Az SZSZB minden tagja megvizsgálta az urnát és azt sértetlennek találták.

Sarkad: Az egyik szavazópolgár a szavazást követően epilepsziás rohamot kapott a szavazóhelyiségben. A kihívott mentők a beteget stabilizálták és elszállították. Az esemény további intézkedést nem igényelt.

Kecskemét: Egy idős választópolgár a szavazófülke oldalának dőlt, a fülke összetört, szerencsére a választó nem sérült meg. A Helyi Választási Iroda a sérült fülke helyett másik fülkét szállított a szavazókörbe.

Hevesvezekény: Egy választópolgár jelezte, hogy az egyik szavazófülkében a terítőn tollal az „ ÉVA” felirat volt látható. (Egy egyik polgármester jelölt keresztneve Éva). A terítőt mindkét szavazófülkéből eltávolították.

Kisgyőr: A szavazóhelyiségben egy ittas személy nem tudta magát igazolni. A bizottság tájékoztatta, hogy visszajöhet szavazni, ha hozza az iratait. A részeg kiabált a bizottsággal és a felszólításra sem akarta elhagyni a helyiséget. Az SZSZB két tagja az önkormányzati gépkocsivezető és egy jelenlévő választópolgár segítségével végül kivezette a szavazóhelyiségből, majd amikor ezt még néhányszor meg kellett tenniük, egy személygépkocsival hazaszállították.