Makó Színes

Fát is ültettek a görögkatolikus búcsún

A makói görögkatolikus templom felszentelésének évfordulójára emlékeztek október 13-án, vasárnap délelőtt. A búcsús Szent Liturgitát Gorcsa György tokai esperes vezette, aki családjával egy fát is elültetett a szertartás után.

A település görögkatolikus templomának búcsúja az Istenszülő Oltalmának ünnepén van. Eredete a 900-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor Konstantinápolyt veszély fenyegette és a lakosság a templomban imádkozott a megmeneküléséért. – A szertartás közben Mária karjait széttárva, azon palástját tartva jelent meg és védte meg a közösséget és a várost. Erre emlékezve, október elején a hívek felekezettől függetlenül, együtt imádkoztak Makóért és csoportjainkért – tájékoztatott Biró István parókus.

navigate_before
navigate_next

Most vasárnap pedig a görögkatolikus templom felszentelésének évfordulóját ünnepelték, ami hivatalosan október 1-je. – Érdekesség, hogy ez a régi kalendáriumi dátum az új naptár szerint éppen október 13-ára, tehát pont a mai napra esik. A búcsúnkat tehát akkor tartjuk, amikor őseink bemutatatták az első Szent Liturgiát – mondta örömmel a görögkatolikus egyházközség vezetője, aki a 241. évforduló szónokának a makói származású Gorcsa Györgyöt kérte fel. A tokaji esperes bibliai példák alapján beszélt Mária oltalmáról és az anyaságról. – A zsidóság a nőkkel kapcsolatban kemény álláspontot gyakorolt, amit Jézus változtatott meg. A Szűzanya védelme nekünk, magyaroknak azért is fontos, mert Szent István helyezte és ajánlotta ebbe országunkat, és amely véd bennünket ma is – emlékeztetett a beszédében.

navigate_before
navigate_next

Az alkalommal kapcsolatban személyes élményt is felidézett az atya, aki nyolc évesen élte át a település 1970-es árvizét. – Édesanyám a helyi vasútállomáson volt forgalmi szolgálattevő, és amikor a Maros a híd megmaradását fenyegette, tíz, kövekkel megrakott vagont állíttatott rá. Ennek köszönhetően nem sodorta el az árvíz – idézte fel. Gorcsa György 14 éves koráig élt a városban, ahol a Bartók iskolában tanult, majd a szegedi Tömörkény gimnáziumban érettségizett ütős szakon. Ezután felvételizett a teológiára, ahol a zene iránti érdeklődését is tovább mélyíthette. Makóra évente hazalátogat, és a mostani ünnepen a családjával egy diófát is elültetett a templomkertben. Az akció a magyar görögkatolikus egyház által hirdetett programhoz kapcsolódik, amely ebben a hónapban indult el, és aminek célja a környezet védelme, megőrzése és élhetőbbé tétele. A „Zöldítsük vissza Földünket” nevet viselő kezdeményezés május 21-éig, a mennybemenetel ünnepéig tart.

A templom címünnepe a Szent Liturgiát követően körmenettel és szeretetvendégséggel záródott.

            

navigate_before
navigate_next