Hírek Makó

Makó sikertörténetének titkáról is kérdezték Farkas Éva Erzsébet polgármestert

A Rádió 7 Közös Nevező című műsorának volt vendége szerda délelőtt Makó város polgármestere, akivel Huszár Tamás beszélgetett az elmúlt évekről, és az elkövetkezendő esztendőkre szóló tervekről is.

– Makó mára kiérdemelte a Dél-Alföld legjobban fejlődő városa címet, mi a titka a sikertörténetnek? Különösen úgy, hogy még 2014-ben több millió forint adóssággal rendelkezett a város. – tette fel a kérdést Huszár Tamás.

Farkas Éva Erzsébet véleménye szerint a siker legalapvetőbb feltétele az együttműködés kultúrájának a kialakítása volt. Mint kiemelte: „egy közösségnek a vezetésének az alapfeltétele, hogy megtaláljuk azokat a szövetségeseket, akikkel együttműködve tudunk közös értékeket teremteni. ”

A műsorvezető kérdésére elárulta, ez öt évvel ezelőtt Makón óriási kihívás volt, hiszen az előző városvezetés nem minden esetben erre törekedett, elég nagy volt a közösségben széthúzás, akár a sportegyesületekre, akár a művészeti csoportokra vagy vállalkozói szférára gondolva.

– Az első hónapok, vagy mondhatnám, hogy az első évek nagyon sok energiát emésztettek fel ezzel kapcsolatosan, hogy ezeket rendezzük, és az együttműködés kultúráját építsük fel, ez volt a legalapvetőbb. Éppen ezért minden makóinak köszönettel tartozom, hogy erre fogékonyak voltak, és közösen megértettük azt, hogy valóban a város fejlődése csak abban az esetben valósulhat meg, hogyha az értékeket, illetve az érdekeket összpontosítjuk, csoportosítjuk, és együtt indulunk el a közös fejlődés útján – hangsúlyozta a polgármester.

Rámutatott, hogy amennyiben a Dél-Alföld legdinamikusabb fejlődő városáról, vagy arról beszélünk, hogy mennyire működik a makói modell, akkor hangsúlyozni kell, hogy ez minden itt élő és becsületesen dolgozó embernek köszönhető. Farkas Éva Erzsébet felidézte, hogy mérhetetlenül fontos volt a polgárok véleménye a ’14-es választási időszakban, hiszen e szerint állították össze, hogy hogyan szeretnék elképzelni a következő tíz, húsz, harminc évet, milyen fontos célirányokat tűznek ki, amely többek között a népességcsökkenésre is megoldást tud adni, amely erősen jellemző volt az előző 20 évre tekintve.

Mint közölte, a legalapvetőbb probléma a megélhetés és a munkanélküliség volt, példaként említette, hogy a térségben volt olyan kistelepülés, ahol több mint 20%-os volt a munkanélküliség.

– Ezt a magyar kormány támogatásának, illetve Lázár János országgyűlési képviselő úrnak a különböző forrásbevonásainak köszönhetően gazdaságélénkítéssel 4% alá tudtuk csökkenteni, makói viszonylatban ez 3% alatti. Ma már elmondhatjuk, hogy a regisztrált álláskeresőknek a létszáma Makó városában mindösszesen 384 fő. Ma már nem beszélhetünk munkanélküliségről a városban, úgy gondolom, hogy ez a legnagyobb sikerünk, hiszen Makón több mint 10% volt ez 2012-es, 2014-es adatok szerint – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet.

Közlése szerint ehhez szükséges volt az, hogy olyan optimális vállalkozói környezetet alakítsanak ki, akár az ipari parki fejlesztésekre gondolva, vagy a kis- és középvállalkozások támogatásával, amelynek köszönhetően egyrészt új munkahelyek létesültek, másrészt pedig azok a kapacitásbővítések jelentek meg a vállalatoknál, cégeknél, amelyre vonatkozóan több milliárd forintos támogatást biztosított a magyar kormány.

A polgármester felidézte, 2014 október elején, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Makón járt, akkor a makóiak kérései, javaslatai alapján és felmérve a település adottságait, egy 19 milliárd forintos programcsomagot mutattak be Orbán Viktor miniszterelnöknek, és ehhez kérték a támogatást Lázár János országgyűlési képviselővel. Kiemelte: a magyar kormány térségi szinten ennek többszörösét biztosította – példaként említette az M43-as autópálya határig nyúló szakaszának megépítését, amelyhez 46 milliárd forintos támogatást biztosított a magyar kormány.

A műsorvezető kérdésére Farkas Éva Erzsébet beszélt az egyedülálló Makovecz-örökségről is. Mint fogalmazott, egy olyan ékszerrel “dicsekedhet” a város, amely új kitörési lehetősége is a településnek.

A polgármester kiemelte a megelőlegezett bizalmat, amelyet öt évvel ezelőtt kaptak, és amellyel szövetséget építettek, melynek legnagyobb megajándékozottjai maguk a makóiak. Továbbá szólt arról is, hogy a magyar kormány támogatta minden kezdeményezésüket is ebben a szövetségben. A szövetségük kiemelt fontosságú személye Lázár János országgyűlési képviselő, és a makói képviselő-testület tagjai is. Mint fogalmazott, erre a szövetségre a legbüszkébb az utóbbi öt évből, hiszen ennek köszönhetően tudták elindítani ezeket a fejlesztéseket.

Közölte továbbá, hogy a fejlesztések több évtizedes lemaradást igyekeztek pótolni, az erre vonatkozó lépésekre pedig nagyon büszke, hiszen nagyon sok közös sikerük van a közösséggel, amelynek építése szintén kiemelten fontos.

– Az is egy nagyon fontos tényező volt, és talán erre is közösen lehetünk büszkék, hogy a botrányok és a látszatpolitizás helyett mi ténylegesen az értékeknek a megteremtését hangsúlyoztuk és erre törekedtünk mindvégig az elmúlt években, és bízom benne, hogy ezen értékek mellet tudunk az elkövetkezendő években majd tovább haladni – húzta alá.

Mint fogalmazott, a fejlesztések és a támogatási rendszerekkel együtt minden társadalmi réteget, korosztályt igyekeztek elérni a városban, ennek kapcsán kiemelte a családvédelmi támogatási rendszert, amelyben többek között az ingyenes házasságkötés és az ingyen telkek osztása is szerepel.

A beszélgetés során Honvéd városrész fejlesztése is szóba került, amely kapcsán Farkas Éva Erzsébet elmondta: fontosnak tartják, hogy együtt lépjenek előre, így azok a városrészek is, amelyek leszakadóban voltak, őket is segítsék és támogassák. Ezt követően beszámolt a megvalósult és hamarosan megvalósuló fejlesztésekről, továbbá kiemelte a roma nemzetiségi önkormányzat szerepét is ebben.

A Makovecz-örökség kapcsán a József Attila Városi Könyvtár is fókuszba került, mint a 13. Makovecz-épület Makón, amelyhez a közel 3 milliárd forintos támogatást biztosítottak.

Farkas Éva Erzsébet az Ifjúsági Koncepcióról is beszámolt, amelyben – mint fogalmazott – sok teendőjük van még, de elindítottak egy olyan folyamatot, amely a programok mellett intézmények fejlesztését is magába foglalja, a kultúra és a sport területén is, példaként említette a sportegyesületek támogatását.

Makó kitörési pontjáról, a turizmusról, és annak lehetőségeiről is kérdezte Huszár Tamás Farkas Éva Erzsébetet. A polgármester kiemelte, a város az idei évben a török dúlás utáni 320. évfordulóját ünnepli, egyfajta újjászületését, a város jövője szempontjából is egy újjászületési időszakot élnek meg most meg. Ennek kapcsán kiemelte az említett Makovecz-örökséget és “az új hagymát”, azaz a Hagymatikumot, amely rengeteg embert vonz a városba.

– Úgy gondolom, hogy erről az útról nem szabad letérni, ez egy olyan új iránya lehet a városnak, amely hosszú évtizedekre határozhatja meg gazdasági, illetve társadalmi szempontból is a város jövőjét – hangsúlyozta, továbbá beszámolt az utóbbi évek turisztikai fejlődésről és a vendégéjszakák számának növekedéséről is, amely jelenleg 54 ezer, a cél pedig 200 ezer, amely egy óriási vállalás véleménye szerint, de az új fejlesztésekkel egész éven át tudják majd biztosítani azokat a turisztikai szolgáltatásokat, amelyekkel elérhető ez a szám.

A fejlesztéseknek köszönhető új munkahelyekről is szólt Farkas Éva Erzsébet, kiemelve az új, négycsillagos szálloda építését is, amelynek jelenleg a tervezési időszaka zajlik, és amelynek tervei bemutatásra kerültek nemrégiben, emellett pedig a meglévő szállásadókat is szeretnék segíteni és támogatni.

A Közös Nevezőben továbbá hosszú távú, 2030-ig szóló tervekről is szó esett, amely kapcsán Farkas Éva Erzsébet rámutatott: hosszú távban érdemes tervezni, ahhoz hogy a népesség megtartása valóban erőteljes legyen. A programban a turizmus fejlesztése is helyet kap, amelyben többek között a Makovecz-látogatóközpont megépítése is szerepel, de az ipari park fejlesztését is tartalmazza, akárcsak a család- és ifjúságvédelmet és a környezetvédelmet is, amelyben a csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztése is helyet kap többek között, a program továbbá tartalmazza az épített örökség védelmét is.