Hírek Színes Térség Top

Tizenhat Aranyanyu találkozott Földeákon

Kétnapos Országos Aranyanyu találkozót rendeztek a hét végén a földeáki könyvtárban, Molnárné Gardi Katalin, földeáki aranyanyu szervezésében. Összesen tizenhat aranyanyu találkozott pedagógusokkal, orvosnőkkel, egészségügyi és szociális szakdolgozókkal.

– Ez volt az első Országos Aranyanyu találkozó, melyen összesen tizenhat aranyanyu vett részt – árulta el Molnárné Gardi Katalin szervező, maga is aranyanyu. – Azért rendeztük meg, mert 2018 óta nincs támogatónk, de azért minden évben összegyűlünk, ugyanis kíváncsiak vagyunk egymás életére, egymás munkájára.

Hozzátette, még márciusban rendeztek Rácz Zsuzsával, a Richer Aranyanyu-díj egyik alapítójával közös kávéházi estet a földeáki községházán, akkor merült fel az ötlete annak, hogy kellene egy ilyen találkozót rendezni.

– Zsuzsa szeretett volna a kezdeményezésünk mellé állni, azaz, hogy az aranyanyuk is támogassák az az országos kezdeményezést, hogy a földeáki asszonyok által a koraszülötteknek varrt polipokat eljuttatjuk az ország különböző kórházai koraszülött osztályaira. Már márciusban beszéltünk arról, hogy jó lenne összeülnünk, összejönnünk. Megkérdeztem a földeáki könyvtárosokat, az ott működő kézimunkásokat a Kavar a nagyisokat, hogy ezt össze tudjuk-e hozni. Így tettük a mostani őszi időszakra ezt a találkozót, melyet Hajnal Gábor polgármester is támogatott.

Molnárné Gardi Katalin szerint nagyon-nagyon jól sikerült a találkozó, mindenki, a pedagógusok, orvosok, egészségügyi és szociális szakdolgozók is feltöltődve mentek haza.

– Elmondhatatlan, hogy az aranyanyuk Földeákot mennyire szívükbe zárták. Ők is vittel magukkal polipokat babafészkeket, kis sapkákat, takarókat. Dr. Nagy Katalin a gyulai koraszülött intenzív osztálynak, a dr. Kelemen Edit kecskeméti koraszülött intenzív osztálynak, míg Novák Edit doktornő az Országos Kardiológiai Intézetnek vitt adomány. Nagyon megköszönték az ezeket varró mamák munkáját, s teljes mértékben, anyagilag is támogatták a kezdeményezésünket. Most Pécsre és Budapestre készülünk és várjuk a koraszülött osztályok jelentkezését – mondta a földeáki aranyanyu.

navigate_before
navigate_next

A résztvevők pénteken a Dózsa Vadásztársaság támogatásával, kimentek a földeáki vadászházba, ahonnét az önkormányzat kisbuszával kirándultak Dani János csanádpalotai juhász gazdaságába. Az aranyanyuk itt pillanthattak bele a kétszáz éves hagyományt őrző család életébe. De kóstoltak sajtokat is.

– Szerettük volna megnézni az óföldeáki erődtemplomot, de erre nem volt idő, így a résztvevők azt tervezték, hogy visszatérnek Földeákra, melyet Aranyanyu Falunak neveztek el – mondta Molnárné Gardi Katalin, aki hangsúlyozta, az aranyanyuk minden támogató nélkül is együtt szeretnének maradni, s azt a szellemiséget, összetartozást kívánják továbbvinni, melyet annak idején Rácz Zsuzsanna megálmodott.

Az aranyanyu találkozó felemelő pillanata volt, amikor dr. Kelemen Edit csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus találkozott azzal a földeáki kisgyerekkel, akit a kecskeméti koraszülött intenzív osztályon ápolt.