Belföld Hírek

Kényszerházasságok az ellenzéki térfélen

Becsődölt az ellenzék csodafegyvere, az „egy az egy ellen” stratégiát szolgáló összefogás, ráadásul míg a baloldali szavazók inkább készek egy jobbikosra szavazni, fordítva ez nem működik – véli Kiszelly Zoltán politológus – írja a Magyar Nemzet.

A Jobbik gyenge EP-szereplése ellenére Balogh Gábor, a párt internetes portálja, az Alfahír.hu újságírója korábban még a más pártokkal való összefogás ellen foglalt állást, jelenleg viszont a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, valamint a Jobbik közös újpesti önkormányzati jelöltje. Az összefogás ellenére Balogh több alkalommal is jelezte, nincs túl jó véleménnyel a baloldalról, és érezhetően nem szívleli Gyurcsány Ferencet, akit inkább Fletónak hív. Korábbi bejegyzésében bírálta az LMP-t, Szél Bernadettet, valamint a szocialistákat is. Mindezzel együtt is, hasonlóan több önkormányzati jelölthöz, Balogh Gábor is részévé vált a nagy balliberális összefogásnak.

Az ellenzéki kényszerházasságokkal kapcsolatban Kiszelly Zoltán lapunknak kijelentette: becsődölt az ellenzék csodafegyvere, hiszen a sokat emlegetett „egy az egy ellen” stratégiát csupán a kivétel szintjén tudták megvalósítani. A politológus szerint az ellenzék helyzetét tovább nehezíti, hogy míg a baloldali szavazók inkább készek egy jobbikosra szavazni, fordítva ez nem működik.

Hiába élvezi egy jobbikos jelölt a DK támogatását, továbbra is gyurcsányoznia kell, hogy a saját szavazótáborát megtartsa.

– hangsúlyozta. Kiszelly szerint az ellenzéknek az önkormányzati választás is csak az egymás közötti versengésről szól, a hanyatló MSZP, LMP és Jobbik próbál megkapaszkodni, míg a felfelé törő DK és Momentum az előbbiek kárára tovább akar erősödni.

– Ez nehéz feladat, hiszen minden jel szerint az ellenzék nem tudja növelni a szavazóbázisát – tette hozzá. A politológus úgy vélekedett, hogy ahol esetleg az ellenzék nyer majd, jól vagy rosszul, de megoldják az önkormányzat működtetését, mindeközben viszont szabad forrásaikat felhasználva, holdudvarukat erősítve a 2022-es választásra készülnek.

– Az ellenzéknek nem nagyon volt más útja, mint az összefogás. Innovációnak inkább a néhány helyen sikeresen lebonyolított előválasztás nevezhető, a választók számára ugyanis inkább támogatható egy olyan együttműködés, amelyikbe őket is bevonják – értékelt a Magyar Nemzetnek Horn Gábor.

A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint bár az ellenzék megugrotta, amit kellett, kérdéses, hogy a választók is velük ugranak-e. Hangsúlyozta: ebből a szempontból a mára támogatóinak nagy részét elvesztő LMP és Jobbik választói érdekesek, a baloldali, liberális szavazókról ugyanis már tudni, hogy ők elfogadóbbak az összefogással kapcsolatban.

– A baloldali szavazatokat lényegében össze lehet adni, de nagy kérdés, hogy a megmaradt LMP-s, jobbikos tábor mit reagál erre a helyzetre – mondta Horn Gábor. Szerinte ellenzéki győzelmek esetén nem jelentene gondot, hogy egymástól eltérő világnézetű erők vezetnének egy települést.