Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azon négy országgyűlési képviselőjelölt ellen az ügyészség, akik a 2018. évi kampánytámogatással törvényesen nem számoltak el.

A 2018. évi országgyűlési választásokra egyéni választókerületi képviselőjelöltként nyilvántartásba vett személyek 1 millió 25 ezer 14 forint kampánytámogatásra voltak jogosultak. A jelöltekkel a Magyar Államkincstár külön megállapodást kötött és átadta a támogatás összegét tartalmazó kincstári kártyát.

A támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt és a kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására volt fordítható, annak felhasználásáról számlával vagy bizonylattal kellett elszámolni. Az országgyűlési választások után a Magyar Államkincstár a mandátumot nem szerzett vádlottakat felhívta, hogy nyújtsák be a támogatásra vonatkozó elszámolásukat.

Három független debreceni képviselőjelölt vádlott a felhívásnak egyáltalán nem tett eleget, a parlamentbe be nem jutott párt képviseletében induló további vádlott az államkincstár felhívására benyújtotta a támogatás felhasználására vonatkozó elszámolást. Később, az eljárás során olyan bizonylatokat is becsatolt, amelyek mögött valós gazdasági esemény nem volt, a fiktív számlák több mint 700 ezer forint felhasználását igazolták valótlanul.

Az államkincstár valamennyi vádlottat a támogatás kétszeresének megfelelő összeg visszatérítésére kötelezte, amelyből a vádemelés időpontjáig önkéntes megfizetés nem történt, behajtással csupán 57 ezer forint térült meg.

A Debreceni Járási Ügyészség az elszámolást be nem nyújtó képviselőjelöltek ellen költségvetésből származó pénzeszközzel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt, a támogatást fiktív számlákkal igazoló jelölttel szemben nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzések meghozatalára irányuló vádiratokban az ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján valamennyi vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabjon ki. Az ügyészség idén májusában három képviselőjelölt ellen ugyanilyen bűncselekmények miatt emelt vádat .

Azokban az ügyekben az illetékes járásbíróság az ügyészi indítvánnyal egyező büntetést szabott ki a vádlottakkal szemben és a bírói döntések első fokon jogerőre emelkedtek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest