Hírek Színes Térség Top

A bodag volt az apátfalvi cigány gasztro nap slágere

Nagy sikert aratott a hétvégi VI. Hagyományőrző Cigány Gasztronómiai Nap ételei között a megyei értéktárba is bekerült bodag, azaz a cigányok kenyere. Persze a szárma, a marhapörkölt és a pacal is mind elfogyott.

Egy gombostűt sem lehetett leejteni a faluházban, ahol mintegy 250 cigány és nem cigány apátfalvi vett részt és kóstolta meg az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és az Apátfalvi Önkormányzat szervezte VI. Hagyományőrző Cigány Gasztronómiai Nap ételeit. A pacal- és marhapörkölt, a szárma mellé a bodagot, azaz a cigányok kenyerét is elkészítették, s ez utóbbit mindenki lelkesen és az utolsó morzsáig elfogyasztotta.

– Vargáné Nagyfalusi Ilona tanárnő, a helyi értéktár bizottság elnöke a feleségemmel együtt készítették el az apátfalvi cigányok kenyerét, a bodagot – mondta Károlyi Sándor. Az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette: – A bodag egyedülálló étel, mely bekerült a megyei értéktárba is. Ez nem csak helyi specialitás, de valóban egy finom eledel. Kiderült, hogy nem csak a cigányok, de a gasztronómiai napon részt vevő nem cigányoknak is nagyon ízlett. alatt Minden asztalnál seperc alatt elfogyott.

Károlyi Sándor azt is elmondta, hogy ugyan a rendezvény elsősorban a gasztronómiáról és a cigány kultúráról szólt, de a cigányok és a nem cigányok együttéléséről, azaz a helyi közösségépítésről is.

navigate_before
navigate_next

– Bár a bogadot imádták a legjobban, azért a vendégek elégedettek lehettek a többi étellel, hiszen jó étvággyal fogyasztották el. Pedig ezek a hagyományainknak megfelelően erős fűszerezéssel készültek el. A marhapörkölt, a pacal, a töltött káposzta, azaz a kicsit csípős, zsíros szárma közül, a visszajelzések szerint az utóbbi ízlett a legjobban.

A szakácsok sejthettek is valamit, ugyanis száznyolcvan töltött káposztát készítettek,az üstnyi marhapörkölt és pacal, illetve a hozzá való köménymagos krumpli mellé.

– Nagyon örülök, hogy mindenkinek ízlett az ételt, s mindet elfogyasztották. Nagyon jó hangulatú rendezvényt sikerült megtartani, melyhez hozzájárultak a fellépők: a Károly Trió valamint a sztárvendégként fellépő Lejla – értékelte az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásából megrendezett VI. Hagyományőrző Cigány Gasztronómiai Napot Károlyi Sándor.

Ez alkalommal adták át a Magyarország Legszebb Konyhakertje országos program elismeréseit, melyen három apátfalvi cigány- és egy magyar család is indult. A legszebb apátfalvi konyhakertekről készült fényképek itt tekinthetők meg.