Hírek Makó

Czirbus Gábor szeretné megtartani az elmúlt öt év fejlődésének lendületét

A hetes választókerület képviselőjelöltje átfogó programmal készül a következő ciklusra, amely során szeretné megtartani az utóbbi években megvalósult fejlődésnek lendületét.

Czirbus Gábor is bemutatta a következő ötéves időszakra szóló programját, elsőként pedig köszönetét is kifejezte a megelőlegezett bizalomért, amit 2014-ben kapott.

– Bízom benne, hogy meg voltak elégedve a munkámmal, és számítanak rá a jövőben is. Szeretnék mindenkinek a képviselője lenni, ugyanúgy, ahogy ezt 2014 óta tettem – mondta el.

A képviselőjelölt kiemelte, a városi program összeállításában is hatékonyan kivette a részét, és a Fidesz városi programját lépésről lépésre, mind a négy programcsomagot teljes mellszéleséggel támogatja egyben.

– Nagyon sokat tudna profitálni ebből a város, amennyiben erre felhatalmazást kapunk a választóktól. Az elmúlt öt évben nagyon komoly fejlődésnek indult Makó városa, én úgy gondolom, hogy ezt a lendületet meg kell tartani a jövőt illetően is, és akkor biztos, hogy 2030-ban Makó egy még élhetőbb dél-alföldi település lesz. Ennek az alapjait úgy érzem, sikerült letenni, erre pedig még azok is azt mondják, hogy így van, akik nem feltétlenül politikailag a mi nézeteinket vallják, de az eredményeinket és munkánkat elismerik – hangsúlyozta Czirbus Gábor.

Mint közölte: települési képviselőként igyekezett tartani a kapcsolatot a választópolgárokkal, minden platformon, amit be tudott vetni. Annak híve volt, hogy a személyes találkozások a legfontosabbak, ezért rendszerint lakossági fórumokat tartott, és tavasszal, ősszel, 3-3 lakossági fórumon várta a makóiakat, mind a belvárosban, mind a kertvárosi lakóövezetben.

– Szeretném ezt a kommunikációt a jövőben is megtartani, igyekszem mindenkihez házhoz menni, de nagyon sokan elérnek akár telefonon, személyesen a városházi irodámban, akár otthon is, Facebookon és emailen. Mindenféle formában elérhető voltam és szeretnék lenni a jövőben is, forduljanak hozzám bizalommal – fogalmazott Czirbus Gábor.

Mint kiemelte: mivel választókerületében van a legnagyobb a társasházi lakóövezet, így külön programot kellett hirdetni ott, és külön a kertvárosi lakóövezetben is.

– A belvárosban egy komoly munkát kezdtünk meg a rossz járdaszakaszok felújításában, ez zömében a társasházak mögötti területen volt fellelhető. Ennek nagy részét elvégeztük, és szeretném ezt a jövőben is folytatni – húzta alá, továbbá elmondta: van még néhány kisebb átkötő szakasz, amelyet meg kell újítaniuk a következő öt esztendőben, amelyre már egy konkrét tervet is készített: a Hunyadi, a Tömörkény és a Posta utcák környezetében, emellett pedig van egy kisebb járdaszakasz, amelyet a Szegedi utcán, és a Széchenyi tér 2-4. mögött kell megújítani, ezt a járdaprogram a következő években, ’21-22-ben el fogja bírni véleménye szerint.

– Amivel a lakók megkeresték és nagy probléma volt folyamatosan, az a hulladékgyűjtő szigeteknek a normalizálása. Erre egy zöldszínű boxot találtam ki, és hoztunk létre a Városgazdálkodási Kft. vezetőivel, munkatársaival. Szorgalmazni fogom, hogy minél több ilyet tudjunk telepíteni a belvárosba, hiszen ezeket a hulladékgyűjtő szigeteket úgy gondolom, hogy európai mintára zárhatóvá kell tenni – fogalmazott Czirbus Gábor, emlékeztetve hogy több ilyet is kihelyeztek már. Mint elmondta, azt szeretné ha a választókerületében a következő ciklus végére valamennyi hulladékgyűjtő sziget egy ilyen boxot kaphatna, amelyet a lakók is kérnek, ezt pedig szeretné megvalósítani.

Programjában szerepel továbbá a parkolóhelyek számának fejlesztése is, hiszen mint rámutatott, 2014-hez képest drasztikusan megnőtt a gépkocsi állomány Makó városában. Ezt a munkát folyamatosan végzik, a Deák Ferenc utca felújításával kapcsolatban is 360 új parkolóhely tudott megújulni és újak létesülni, az idei évben pedig a saját költségvetésből 20 millió forintot fordítottak arra, hogy 50 új parkolóhelyet kialakítsanak.

– Én azt szeretném, hogyha a következő ötéves ciklusba mind a Hunyadi, Tömörkény utcai lakótömbök közti parkolószigetet fel tudnám újítani, illetve a Szegedi utca 9-13. tömb mögötti parkolókat meg tudnám újítani. Ez nagyon nagy segítség lenne az itt élők számára, és sokan fordulnak ezzel a problémával hozzám, hogy segítsek a parkolási problémákat megoldani. Ezt 2024-re meg kívánom oldani – fogalmazott.

Továbbá a belvárosban a játszótereket is szeretné bővíteni, hiszen az elmúlt években egy teljesen új játszóteret tudtak építeni itt, emellett pedig szeretné tartalommal is megtölteni a belvárost, – mint felidézte – már 2014-ben is arra vállalkozott, hogy szeretné, ha a Csipkesor teljes egészében üzemelne, a felújításnak köszönhetően pedig nőttek az igények a bérbe vételre is, új vállalkozások szeretnének oda költözni.

A kertvárosi lakóövezetben más jellegű problémák vannak jelen: a járdák és a csapadékvíz elvezető árkok kapcsán keresik fel Czirbus Gábort. Ehhez tervet is készített, amelyet a februári testületi ülésen be is mutattak, hogy mely járdaszakaszokat tudnák megújítani a ’20-as és ’21-es költségvetés terhére. Emellett pedig szeretne egy átfogó csapadékvíz árok rekonstrukciót is végrehajtani.

– Ez egy nagyon komoly probléma az egész város tekintetében, az én választókerületem egy része nagyon mélyen fekszik a város többi részéhez képest, és ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy ezt meg tudjuk valósítani. Ehhez komoly forrásra van szükségünk, hiszen ezt nem tudjuk a város önerejéből megvalósítani, hiszen ez a program többe kerülne, mint Makó város éves költségvetése, ez több milliárdos program – mondta el Czirbus Gábor a program kapcsán, amely tervezése folyamatban van, a forrást hozzá pedig szeretnék megtalálni.              

Nagyon nagy probléma még Czirbus Gábor szerint az illegális hulladéklerakás, ezt a kamerarendszer bővítésével és a lakosokkal való együttműködéssel kívánja felszámolni. Mint elmondta, az utóbbi években sikerült néhány illegális szemétlerakót felszámolni és egy-két olyan társas együttélés szabályait nem betartó polgár ügyét is felgöngyölíteni, akik illegálisan helyeztek el hulladékot – így sikerült nagy mértékben visszaszorítani, de van még hova fejlődni a képviselőjelölt szerint, de már az Ószegedi út bevezető szakaszán is helyeztek ki kamerákat ennek okán, amelynek felvételei visszanézhetőek lesznek.

A kertvárosi lakóövezetben is szeretné a játszótereket bővíteni Czirbus Gábor, hogy ne kelljen olyan sokat menni a város egyik részéből a másikba, hogy mindenki lakókörnyezetéhez tartozzon egy játszótér.

Fontosnak tartja továbbá, hogy a választókerületében az oktatási intézmények meg tudjanak újulni. Mint kiemelte, ebben az öt évben nagyon sokat tudtak előrelépni, példaként említette többek között a Keri fejlődését, amelyet az önkormányzat is támogatott, továbbá szólt a Zrínyi utcai óvoda felújításáról is, amelyet a fenntartó végez, és amelyhez az önkormányzat új járdát és új parkolókat építettek, továbbá a Bartók iskola megújítását is szeretné a következő ciklusban, amelyhez koncepcióterv is készült már.

A kikapcsolódási, szórakozási lehetőségekre is fókuszál Czirbus Gábor: igyekszik a jövőben is közösségi programokat is szervezni az itt élőknek, vagy csatlakozni a Hagymaház munkatársaihoz, de a Szent István téri napokat is szeretné folytatni a további programok mellett.