Térség

6 milliárd forintból bővült a magyar-román gázvezeték kapacitása

Gázkompresszor-állomást adott át a MOL leányvállalat FGSZ Földgázszállító Zrt. Csanádpalotán, az átadón Szíjjártó Péter elmondta, gázvezetékrendszerek összekötése, és a szállítási kapacitás megnövelése az elmúlt öt év legfontosabb energiabiztonsági fejlesztése.

– Sem Románia sem Magyarország nem akadálya annak, hogy új gázforrásokat vehessünk számításba. – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a gázkompresszor-állomás átadóján annak kapcsán, hogy Nyugat-Európából sokszor érkezik olyan elvárás, hogy Magyarország diverzifikálja a gázellátását, vagyis több útvonalon érkezzen gáz az országba.

Szíjjártó Péter hozzátette: azt, hogy Közép-Európában súlyos kiszolgáltatottság van az energiaellátásban, Magyarország pontosan tudja, a nyugati szövetségesek elvárása azonban sokszor képmutatásba csap át.

– Sok esetben a diverzifikáció csak egy varázsszó marad, bár a szövetségeseink nyugati irányból gyakran fogalmazzák meg velünk szemben az elvárást, hogy diverzifikáljunk, az ehhez szükséges segítséget nem mindig kapjuk meg. – mondta el a külgazdasági és külügyminiszter.

Márpedig Szíjjártó Péter szerint Közép-Európa gáz ellátási biztonságában akkor lesz csak előrelépés, ha a szavakat tettek követik, mindenki elvégzi a saját házi feladatát, fejleszti a saját szállító rendszerét, létrejönnek az összeköttetések a vezetékrendszerek között, amelyet Magyarország megtesz.

Kiemelte, Magyarország és Románia gázvezetékrendszereinek összekötése, és a szállítási kapacitás megnövelése az elmúlt öt esztendő legfontosabb energiabiztonsági fejlesztése. Ha a románok is elkészülnek a fejlesztéssel 2020 májusára, akkor mindkét irányban legalább 1,75 milliárd köbméternyi szállítására lesz lehetőség évente.

Ez nem csak a két ország szempontjából fontos, hanem régiós szinten is mondta el a külügyminiszter, hozzájárul ugyanis ahhoz is, hogy létrejöjjön a bolgár-román-magyar-osztrák energiafolyosó. A mostani 6 milliárd forintos fejlesztés után pedig 2022-re az a cél, hogy a két irányú gázszállítás lehetősége évente 4,4 milliárd köbméterre nőjön.

 

navigate_before
navigate_next

 

Szíjjártó Péter kitért arra is, hogy a Gazprommal folytatott sikeres, és kifejezetten korrekt tárgyalásoknak köszönhetően Magyarország gázellátása a jövő év teléig megoldódott, a történelem során először minden magyar gáztározó tele van, 6,3 millió köbméter meghaladó gáz van tárolva, döntően hazai használatra. Emellett a Gazprom mintegy 950 millió köbméter gázt itt tárol Magyarországon, amelyből a magyar költségvetésnek bevétele származik.

– Az elmúlt közel 30 évben Magyarország kiszabadult az infrastrukturális csapdából: a fejlesztéseink eredményeképp az egész térség gázpiaca mára rugalmasabb és biztonságosabb lett. A MOL-csoport továbbra is ápolni és fejleszteni fogja az ehhez szükséges infrastruktúrát, évente 200 millió eurót fordítunk erre – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója az átadón.

A beruházást saját forrásból finanszírozó FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a ROHU gázvezeték fejlesztés részeként megvalósult csanádpalotai beruházás fontos mérföldkő a nemzetközi összefogással megvalósuló BRUA-gázvezeték fejlesztési projektben, amely Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő gázfolyosó létesítését tűzte ki célul.

Ferencz I. Szabolcs hozzátette, büszke a kollégái és a kivitelezésben közreműködő partnerek teljesítményére, melynek köszönhetően a kompresszorállomás költséghatékonyan és magas szakmai színvonalon épült meg.