Makó Színes

Rózsák, fohászok és levelek Makó-Újvároson

Énekléssel, imádsággal, tanúságtételekkel és szentmisével emlékeztek meg Lisieux-i Szent Terézről a hétvégén a Makó-újvárosi Szent László Király Plébánián. A Rózsaeső Imanap idei alkalmán Varga László, a Kaposvári egyházmegye püspöke tanította a közösséget és mutatott be szentmisét.

A nemzetközi kezdeményezést Makón az egykori itt szolgáló Varga Attila atya valósította meg. Külön tisztelete nincs Kis Szent Teréznek a városban, de ennek ellenére a település templomaiban több ábrázolás is található róla. – Egyházközségünkben 10. alkalommal szervezzük nagy örömmel ezt a napot. Ebben az esztendőben Kis Szent Teréz személyét és az Eucharisztiát állítjuk a középpontba, készülve a 2020-as nemzetközi kongresszusra – tudtuk meg Totobé Esztertől, aki a szervezők nevében köszöntötte az egybegyűlteket. A „Rózsaeső” imaalkalmak hagyománya Franciaországból, a Nyolc Boldogság közösségből indult és a tapasztalt kegyelmek hatására gyorsan elterjedt az egész világon. Magyarországon tizenöt éves hagyománnyal bír a fiatalon elhunyt karmelita szerzeteshez, egyházdoktorhoz kapcsolódó ünnep. Teréz a virágárusok védelmezője, és a rózsákat az ő jelképeinek tartják. Különlegesség a személyével kapcsolatban, hogy úgy főpatrónája a misszióknak, hogy ő maga sosem volt abban.

navigate_before
navigate_next

– Jézus szeretetének egyik legnagyobb jele az életünkben, hogy belénk testesült. Akik Őbenne élnek, olyan biztonságban vannak, amelyet mi nem lennénk képesek megvalósítani, csak a hit ajándékaként tudjuk elfogadni. Ez megvalósult Teréz életében, és az út, amelyet járt, mindenkié lehet, élethelyzettől függetlenül – hívta fel tanításában a figyelmet Varga László püspök, aki a szentmisét is bemutatta.

A kis dolgok szentjének is tartott Lisieux-i Teréz közbenjárását sokan kérik különféle ügyekben. A Rózsaeső Imanap egyik mozzanata, hogy bárki írhat levelet a szentnek, amiben a kérését Istenre bízza. Az üzenet írója ezt borítékba helyezi, magát jelöli meg címzettként, és a plébánia a következő esztendő augusztusában ezt elküldi számára. Így mindenki megkapja az egy évvel korábban írottakat, amelyből kiderül, mi talált azóta meghallgatásra. A megoldott nehéz helyzetek a mostani ünnepen is tanúságtételek formájában hangzottak el. A napot szentségimádás és áldás zárta.

navigate_before
navigate_next