Hírek Külföld

Előre eltervezhette a merényletet a párizsi késelő

Előre eltervezhette a tömeggyilkosságot az a karibi térségből származó férfi, aki négy rendőrt ölt meg tegnap Párizsban. Felesége szerint már szerda este ideges volt, majd másnap bement a rendőr-főkapitányságra és kerámiakéssel megölt négy embert. A támadó másfél éve tért át az iszlám hitre, a hatóságok vizsgálják, hogy ennek köze lehet-e a gyilkosságokhoz. A francia kormányszóvivő azzal védte: attól, hogy valaki „muzulmán, még nem lesz terrorista”. A férfi feleségét is őrizetbe vették, és kihallgatják – hangzott el az M1 Híradójában.

Az elkövető ebédlőben, délután egy óra körül támadt késsel a kollégáira a párizsi rendőr-főkapitányságon. Három férfit és két nőt szúrt meg, a támadásban négyen haltak meg, egy nőt válságos állapotban vittek kórházba. Az elkövetőt végül egy rendőr lőtte le a kapitányság udvarán.

„Tart a nyomozás, amelynek a középpontjában az áll, hogy kiderítsük az okokat. A késelőt egy rendőr ártalmatlanította, aki lelőtte a 45 éves férfit” – mondta Remy Heitz, Párizs főügyésze. A tettes 16 éve dolgozott a kapitányságon, informatikus volt. Sajtóhírek szerint a férfi másfél éve áttért az iszlám hitre.

Egyes források szerint az utóbbi időben már nem volt hajlandó köszönni a nőknek, és többször illetlenül viselkedett a munkahelyén a kollégáival, amiért a főnöke be is hívatta – közölte az M1.

A hatóságok néhány órával a késelés után házkutatást tartottak az elkövető otthonában, Párizs elővárosában. A rendőrök őrizetbe vették az elkövető feleségét. Sajtóhírek szerint felmerült a gyanú, hogy az asszony radikális muszlim lehet.

„Munkatársainkat is azonnal mozgósította az ügyészség, hogy ők is segítsék a nyomozást, hogy a teljes igazságra fény derüljön” – mondta Christophe Castaner belügyminiszter.