Hírek

Egyszerre szavazhatnak a nemzetiségi önkormányzati választáson is résztvevő választópolgárok

Dr. Kruzslicz-Bodnár Gréta, a Helyi Választási Iroda vezetője adott tájékoztatást a nemzetiségi önkormányzati választás legfontosabb tudnivalóiról.

Mint közölte: a Nemzeti Választási Bizottság 183/2019. számú határozatával a nemzetiségi önkormányzati választások időpontját is az általános helyi önkormányzati választások időpontjára, azaz 2019. október 13. napjára tűzte ki, valamint meghatározta azon településeket, ahol települési nemzetiségi választást lehet tartani, a megyéket ahol területi nemzetiségi önkormányzati választást, illetve hogy az országos listaállításhoz mennyi ajánlás szükséges.

– Ez alapján elmondható, hogy Makón roma, illetve román nemzetiség tekintetében települési, területi és országos választásra kerül sor, valamint görög, német és szlovák nemzetiség tekintetében országos választást fognak tartani – tájékoztatott a Helyi Választási Iroda vezetője.

Mint kiemelte, a nemzetiségi önkormányzatokat is ugyanúgy öt évre választják meg azon választópolgárok, akik szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben. A nemzetiségi névjegyzékbe való regisztrációt pedig 2019. szeptember 27-én 16 óráig lehetett kérni.

– A korábbiakkal eltérően azonban el kell mondani, hogy a nemzetiségi szavazókör nem külön, egy más helyszínen kerül kijelölésre, ahogyan az öt éve volt, hanem minden választópolgár abban a szavazókörben adhatja le nemzetiségi szavazatát is, ahol egyébként a polgármesterre, a képviselőre, illetve a megyei listára szavaz – hangsúlyozta Dr. Kruzslicz-Bodnár Gréta, továbbá emlékeztetett: a szavazókörök pontos címét a választópolgárok ugyanúgy egy külön értesítő formájában megkapták.

Közvetlenül választják a választópolgárok a képviselőket, a képviselőtestületek száma három, illetve öt fő lehet, aszerint hogy a választás kitűzése napján a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma elérte a száz főt, vagy sem. Ezt figyelembe véve Makó városában a román nemzetiségi önkormányzat háromtagú lesz, a roma nemzetiségi önkormányzat pedig öttagú – húzta alá.

A választópolgár úgynevezett kislistás választási rendszerben tud majd választani, azaz legfeljebb annyira jelöltre adhatja le a szavazatát, ahányan majd a testületben a tagok lesznek, így a román választópolgár maximum 3, a roma pedig 5 jelöltre szavazhat maximum. A területi, illetve országos szavazólapon érvényesen szavazni egy listára lehet. A szavazólap két nyelven készül, kivéve az örmény és a roma nemzetiség tekintetében, az csak magyar nyelven, egyébként pedig magyarul és az adott nyelven is olvashatók az információk.

– Ami nagyon fontos, hogy a nemzetiségi szavazólapok zöld színűek, minden nemzetiségi szavazólap, és ezekhez zöld színű borítékot adnak a szavazatszámláló bizottság tagjai. Ezt a borítékot kötelező használni, erre a borítékra a választópolgár jelenlétében rá fogják írni az adott nemzetiségnek a megnevezését, hogy melyik nemzetiséghez tartozik. Kitöltetést követően a szavazólapot a borítókba bele kell tenni, és azt le kell zárni, úgy dobható be az urnába! – emelte ki.

Amennyiben az urnában borítékon kívüli szavazólapot találnak, vagy a borítók lezáratlan, ebben az esetben sajnos az a szavazat érvénytelen – mutatott rá, továbbá elmondta: igyekszik majd a kevesebb hiba miatt a bizottság a munkáját úgy megszervezni, hogy egy választópolgárnál egyszerre csak egy színű szavazólap legyen, külön névjegyzéket is kell nekik aláírni.

– Nagyon fontos, hogy minden választópolgár tudja, hogy lesz, aki 6 szavazólapot fog kapni, a roma illetve román nemzetiséghez tartozók, lesz olyan, aki 4 szavazólapot, ez a német, görög és szlovák nemzetiséghez tartozó választópolgár, aki egyik nemzetiséghez sem tartozik, ők megkapják a 3 fehér szavazólapot, ahogy korábban is – közölte.

Az általános szabályok a nemzetiségi választáson is érvényesek: átjelentkezés adott esetben itt is lehetséges, amennyiben valaki bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik, és ezt június 26-a előtt létesítette, és érvényességi ideje a választás napjáig tart, ő kérheti a lakóhelye szerinti illetékes helyi választási irodától, hogy szavazatát a bejelentett tartózkodási helye szerinti településen adhassa le. Amennyiben átjelentkezési kérelmet nyújt be valaki, ez érvényes mind a helyi önkormányzati választásra, mind a nemzetiségi önkormányzati választásra. Ugyanígy van a mozgóurna iránti kérelem is: ebben a választás tekintetében is lehet az általános szabályok szerint, ez is mindkét választásra érvényes lesz.

A levélben és az ügyfélkapus azonosítás nélkül a valasztas.hu honlapon benyújtott kérelmeket legkésőbb október 9-én, 16 óráig kell benyújtani, személyesen október 11-én, péntek 16 óráig nyújtható be a kérelem, ügyfélkapus regisztrációval a szavazás napján 12 óráig nyújtható be, valamint meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottsághoz déli 12 óráig kell ezeket a kérelmeket eljuttatni.

Aki nem akadálymentes szavazókörbe került beosztásra, az ebben az esetben is kérheti, hogy azonos választókerületben, a helyi választási iroda egy akadálymentes szavazókörbe helyezze át, hogy könnyebb legyen a megközelítése számára.

Közölte: fontos továbbá, hogy a 20-as számú szavazókör az az óvoda felújítása miatt átkerült a katolikus általános iskolába, a Szent István tér 14-16. szám alá, erről a választópolgárok az értesítőben már kaptak tájékoztatást.