Hírek Makó

A turizmus mellett a családok támogatására is nagy hangsúlyt fektetne a makói Fidesz

Pénteken is két helyszínen, két-két körzet összevont lakossági fórumával folytatódott a makói Fidesz programjának bemutatása. Botlik Anitát, Székely Ildikót, Csermák Szilviát, Czirbus Gábort kérdezhették a lakosok Farkas Éva Erzsébet mellett.

A makói Fidesz lakossági fórum sorozaton mutatja be azt a tíz éves programot, amelyet a városnak kínál, ebben többek között szerepel a turizmus és gazdasági fejlesztés, a család- és ifjúságvédelem, a Zöld Város célkitűzése, és a város épített örökségeinek védelme is.

Farkas Éva Erzsébet a fórumon elmondta, az egyik legnagyobb eredmény az elmúlt években, hogy jelentősen csökkent a munkanélküliség, mostantól a munkahelyek megtartására, és a Makón lévő vállalkozások fejlesztése az elsődleges cél.

A jelenlegi városvezetés tervei között szerepel a turizmusból beérkező idegenforgalmi adó visszaforgatása pályázati úton a helyi vállalkozások számára, ám a mostani támogatási rendszer elemeiből is többet szeretnének megemelni, ezek közé tartozik a babakötvény 100 ezer forintról 150 ezer forintra változtatása, és a beiskolázási támogatás megduplázása is. Emellett az olyan, városi szintű problémák kezelése is, int a csapadékvíz elvezetés, vagy a közvilágítás.

Botlik Anita szerint az 5. választókörzetnek szüksége van egy közösségi házra, a járdák és játszóterek további fejlesztésére, míg Székely Ildikó többek között kiemelte, hogy a körzetéhez tartozó Maros-partot is be kell kapcsolni a lehető legjobban a turizmushoz kötődő fejlesztésekbe.

 

navigate_before
navigate_next

 

Csermák Szilvia hangsúlyozta, a makói Fidesz programja, ahogyan az ő körzetében is, a lakosok javaslataiból állt össze, rengetegen jelezték, hogy a Nagyér-csatornával, és a Teleki Blanka utcai csatornával kezdeni kell valamit.

– Én itt lakom 20 éve, ez nekem is ugyanolyan probléma, mint bárki másnak. – mondta el a képviselőjelölt, aki emellett azt is kiemelte, hogy a Juhász Gyula téren lévő parkot is fontosnak látja szebbé tenni.

Czirbus Gábor a saját választókörzetéről elmondta, teljesen más problémákat jeleznek a lakosok a belvárosi részből, és a kertvárosból, ezért ő külön kezeli az itteni feladatokat. A parkolóhelyek létesítésére eddig is sok forrást fordítottak, de mivel jelentősen nőtt az elmúlt években a gépjárművek száma, ezért ezzel folyamatosan foglalkozni kell a jövőben is.

Az alpolgármester a hulladékgazdálkodással kapcsolatban kiemelte, gyűjtő szigetekkel kulturált formába kell terelni a hulladékszállítást, és ma már a lomtalanítás is sokkal rendezettebb.

– Megszüntettük a városban azt a balkáni állapotot, amikor tavasszal és ősszel ki kellett tenni a lomot, minden sarkon kazalban állt. Ehelyett azt a lehetőséget sikerült kivívni önöknek, hogy negyedévente a szolgáltatóval egyeztetve házhoz menő lomtalanítás van. Nem szükséges a kanapét kirakni valamelyik sarokra, nem szükséges a hulladékot az éj leple alatt elvinni két sarokkal arrébb. – hívta fel rá a figyelmet Czirbus Gábor.