Hírek Makó

Több mint száz évet várt rá a makói zsidó közösség, mára elkészült a jángori temetőhöz vezető út

Aszfaltos utat kapott a jángori ortodox és neológ, és a mellette lévő evangélikus temetőkhöz vezető út, amelyet a mai napon egy kerékpártúrát követően adtak át.

Farkas Éva Erzsébet elmondta: mérhetetlenül nagy hála van a szívében, hiszen a hét folyamán a második alkalommal találkoznak kerékpártúra keretein belül; pár napja az egészségmegőrzés miatt, a mai napon pedig a kulturális örökség egy projekteleme zárulhatott le. A polgármester kiemelte, fontosnak tartja az egészséget és a kultúrát, hiszen ez a közösségi fejlődéshez nélkülözhetetlen egy település életében, ennek kapcsán pedig megemlékezett a levéltár és a könyvtár átadásáról, továbbá a piacról is, amely közösségi tér a makóiak életében.

A polgármester megemlékezett arról is, hogy amikor 2015-ben Latorcai Csaba államtitkárral itt jártak, akkor csak gumicsizmában és traktorral tudták megközelíteni a jángori temetőt, hiszen az azt megelőző napokban nagy esőzés volt. Mint felidézte, akkor dőlt el végérvényesen, hogy ezt a kulturális, valláskultúrához köthető értéket itt Makó városában meg kell menteni, egyrészt hogy megközelíthető legyen, másrészt pedig nyilván más projektelemekkel gazdagítva majd a vallásturizmus részévé tehessék.

Rámutatott arra is, hogy a pályázat megírása sok időt vett igénybe, felmérést végeztek és egyeztettek, majd 2017 júniusában döntött úgy a magyar kormány, hogy öt, zsidó hagyományokat őrző településeknek a vallásturizmushoz köthető fejlesztéseit támogatja 1,4 milliárd forint értékben – köztük Makót is. Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta, nagyon régi kérése volt a makóiaknak, hogy ez az út megépülhessen és megközelíthető legyen a temető.

– Ha városvezetőként tekintek erre a közösségre, illetve gazdasági szempontból, akkor mindenféleképpen ki kell, hogy emeljem, hogy az, hogy a makói vöröshagyma világhírű lett, az az itt élő zsidó közösségnek, illetve a kereskedelmi életüknek köszönhető. A makói vöröshagyma sohasem lehetett volna hungarikum, hogyha az itt élő zsidó kereskedők nem népszerűsítik világszerte, ezért is mély tisztelettel és hálával tartozunk a közösség felé – fogalmazott a polgármester. A hagyományőrző programokról is szólt, amely kapcsán kiemelte a Kecskeméti Ármin Baráti Társaság, a levéltár és a helytörténészek munkásságát is.

Közölte továbbá, hogy a projekt lezárása december 31-én történik majd meg, hiszen vannak még olyan elemek, amelyek nem valósultak meg, elsősorban az információs pont létrehozása, de a 128,4 millió forintos beruházás részeként megvalósult az 1,3 kilométer hosszú, 3,5 méter széles szilárd útburkolat, amely az Attila utcától a jángori temetőig tart. Rámutatott továbbá arra is, hogy a tervezői munkát többször módosítani kellett, hiszen a közmű kiváltására is szükség volt, amelyet az önkormányzat a projekten felül 11 millió forintos keretösszeggel magára vállalt. Fontos volt, hogy az Izraelből, Amerikából érkező zarándokok, látogatók meg tudják közelíteni a temetőt, így 14 parkolóhely is kialakításra került, illetve közlekedési táblákat is kihelyeztek, illetve 18 földtulajdonossal is egyeztetniük kellett, hogy szélesebb lehessen az út, és a mezőgazdasági gépek is elférhessenek rajta – mondta el Farkas Éva Erzsébet, aki köszönetét fejezte ki Urbancsok Zsoltnak, a levéltárnak és a Kecskeméti Ármin Baráti Társaságnak.

navigate_before
navigate_next

– A makói zsidó közösség életében ez egy rendkívüli esemény, több mint száz éve vár arra, hogy aszfaltút vezessen ki a temetőbe – hangsúlyozta Urbancsok Zsolt, aki elmondta, eddig a többi temetővel szemben a jángori temetőt esős, saras idő esetén borzasztóan nehezen, vagy egyáltalán nem lehetett megközelíteni.

– Száz éve készült már a közösség, és nem túlzok, tényleg száz éve: volt két világháború, forradalmak, rendszerváltozások, míg vére elérkeztünk oda, hogy a jángori zsidó temetőhöz, illetve a mellette lévő evangélikus temetőhöz végre aszfaltút vezet. Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen nemcsak a makói zsidó közösségnek a megmaradt tagjai tudnak ide kijönni, hanem van egy nagyon aktív vallási turizmus a város életében, hiszen New Yorktól egészen Izraelig létezik egy „virtuális makói zsidó közösség”, akik makóiaknak mondják magukat, bár a központjuk az Izraelben van, de minden évben összegyűlnek a csodarabbi halálának évfordulóján – emelte ki a Kecskeméti Ármin Baráti Társaság vezetője.

Rámutatott arra is, hogy az Alföld legősibb zsidó közössége a makói, hiszen történetük egészen 1748-ig nyúlik vissza. Mint fogalmazott, ritka az olyan kisváros vagy mezőváros, mint Makó, ahol négy zsidó temető található; kettő itt, egy ortodox és egy neológ, illetve két ótemető a város területén. Különleges továbbá a sírkövei miatt is, hiszen például egy angyalos sírhely is található itt, mivel a zsidó vallásban nem szokás az emberi ábrázolás, ez ellent mond ennek.

Mint kiemelte, a sors furcsa fintora, hogy mire az út elkészült, addigra a zsidó hitközség megszűnt, de közösség van a városban, amely nagyon fontosnak tartja a hagyományok ápolását, a Kecskeméti Ármin Baráti Társaságban pedig zsidók és nem zsidó tagok is vannak.

A résztvevők egy kisebb ajándékban is részesültek, továbbá számos érdekességet megtudhattak a jángori zsidó temetőről, Urbancsok Zsoltnak köszönhetően.