Hírek Térség Top

Schultz János további bérlakásokat építtetne Maroslelén

Számos fejlesztést tervez polgármesterré való megválasztása esetére Schultz János, Maroslele jelenlegi alpolgármestere. Köztük olyat is, mint a jelenlegi önkormányzati lakások számának bővítése, a templom teljes felújítása, stabil vállalkozások letelepítése az ipari parkban, de a széles sávú internet kiterjesztése is.

– A Maroslelét is érintő, Makó és Hódmezővásárhely közti kerékpárút volt az elmúlt öt esztendő legdrágább beruházása. A másik a községháza felújítása, s az, hogy új szárnya is épület, melyben a rendőrőrs és a takarékszövetkezet is helyt kapott – sorolta a ciklus legnagyobb eredményit Schultz János alpolgármester, aki független polgármesterjelöltként szeretné folytatni a faluvezetéstől visszavonuló Martonosi György munkáját. – Teljesült a helybéliek nagyon régi álma, ugyanis bankjegykiadó automatát is elhelyeztek az épületbe. De a fejlesztések sorrendjében még a bicikliút elé helyezném a hét lakásos, 130 millió forintból épült önkormányzati társasház elkészültét. Ilyen még sosem volt Maroslelén. Ha még négy-öt ilyen volna, az is tele lenne. Szeretném is bővíteni a számukat!

Schultz János hozzátette, hogy a falu infrastruktúráját a korábbinál magasabb színvonalra emelték.

– Nagyon szeretném, s erről már beszéltünk is Lázár János országgyűlési képviselő úrral, ha befejeznénk a templom felújítását. Ez ugyanis a község legjelentősebb és legrégebbi építészeti emléke. A toronyé jelenleg is folyik, de a hajót is fel kellene újítani.

Schultz János azt mondja, nem gondolkodott abban, hogy képviselőjelöltekből csapatot állítson össze – ahogy tették ezt számos kisebb és nagyobb településen. – Azért nem, mert úgy gondolom, hogy aki képviselőnek indul, az komolyan is gondolja, azaz mindenki Leléért akar tenni valamit. Ezért mindenki a csapatomba tartozik, aki úgy gondolkodik, mint én, azaz Marosleléért, szeretne, akar és tud is tenni.

A polgármesterjelölt programjában szerepel a község parkosítása, fásítása és virágosítása, szeretné visszaállítani a Szabadság téri egykori országzászlót, s egy emlékpark létesítése is felvetődött benne. Folyamatosan napirenden tartaná az utcák, járdák, belvízelvezető csatornák felújítását, karbantartását.

– Nyitott önkormányzatot szeretnék, mely minden egyes döntését, a képviselők vitáját le kell kommunikálnunk, hogy mindenki tudjon azokról. Ez az elmúlt ciklus egyik hiányossága volt: nem mindenki tudta meg, hogy mit, miért döntöttünk, mit miért csináltunk. Ezt minden csatornán, a Lelei Hírmondó mellett, a Twitteren, az Instagramon és a Facebookon is közzétennénk. Illetve további nagy tervem, hogy szeretnék olyan vállalkozókat csábítsunk az ipari parkba (s úgy tűnik találtunk ilyeneket), aki hosszú távon gondolkodnak, de a község helyi adó bevétele is növekedne. Eu utóbbi jelenleg nagyon kevés, ezért futja csak az utak kátyúzására. Ha nőne az adóbevétel, akkor saját erőből is tudnánk utakat felújítani, illetve járdákat építeni is – részletezte.

Schultz János polgármesterré választását követően növelni szeretné növelni a letelepedési, felújítási támogatás keretét, bővítené az idősek támogatási rendszerét is.

Az egyik legfontosabb feladatnak tartja az önkormányzati intézmények, megtartását, fejlesztését, s ígéri, kiemelt figyelemmel fogja támogatni az oktató-nevelő munka megfelelő feltételeinek biztosítását. Bár az önkormányzat már benyújtotta a bölcsődei pályázatát, ám annak pozitív elbírálás érdekében van még dolgunk – hívta fel a figyelmet. A polgármesterjelölt megvizsgálná az időskorúak ellátásának fejlesztése érdekében az Idősek Napközi Otthona személyi feltételei növelésének lehetőségét. S infrastrukturálisan fejlesztené az Egészségházat, de fontosnak tartja a maroslelei intézmények, és a faluház energetikai korszerűsítését is.

Fesztivállá emelné a Lelei Napok rendezvénysorozatot. Több koncerttel, előadásokkal, rendezvényekkel minden korosztálynak (a youtuber találkozótól a nótaestig). Céljai közé tartozik a sportolási és szabadidős tevékenységek lehetőségeinek növelése, beleértve ebbe a sportpálya és környékének fejlesztését. Fontosnak tartja egy rekortán futópálya megépítését, az öltöző bővítését, illetve egy „erdei iskola” megteremtését.

Jelentősen bővítené az internet sávszélességét, ugyanis a falu csak körülbelül 30 százalékán épült ki a mai kor igényeinek megfelelő optikai gerinchálózat. Az önkormányzat felkérésére egyeztetésbe kezdett olyan cégekkel, melyek ígérete szerint legkésőbb 2020 végére minden háztartásban elérhetővé teszik a széles sávú optikai hálózatot.