Hírek Térség Top

Közmunkások hőszigetelik a pitvarosi községházát

A több mint százéves épület sárga-fehér színeivel harmonikusan illeszkedik majd a szomszédos épületekhez, s csökkennek a fűtési költségek is.

Az épület Arany János utcai oldala már elkészült, így látható, hogy milyen lesz, ha Kossuth utcai rész, jelenleg is folyamatban lévő szigetelése elkészül. Ha ez majd a jövő héten befejeződik, a szigetelés felragasztása az udvar felőli falakon folytatódik.

Radó Tibor polgármester portálunknak elmondta: egy nyertes közfoglalkoztatási pályázat révén kap homlokzati hőszigetelést és nemes vakolatot a polgármesteri hivatalnak helyt adó, több mint százéves épület. Az önkormányzat mindettől a fűtési költségek csökkenését várja.

– A Salsa 3 kódjelű sárga színű lesz, fehér betétekkel, az épület így színben illeszkedik majd a Petőfi téren álló intézményeinkhez színéhez, hiszen az alsó tagozatos iskola is hasonló, de hasonló árnyalatú az óvoda, a plébánia és a nemrégiben megújult piactér épülete is. Azért ezt a színt választottuk a községházának is, mert törekszünk a település összképében a harmóniára – mondta Pitvaros polgármestere.

Radó Tibor azt is elmondta, hogy az utcafronti részt várhatóan a jövő héten befejezik, míg az udvari még két három hét munkát ad. A falakra alapként 12 centi vastag H 8-as polisztirol szigetelés kerül, de a fal sajátosságai miatt van, ahol ez 28 centi vastag lesz.

– A községházát jelenleg gallyakat, mezőgazdasági hulladékokat felhasználó biomassza kazánnal fűtjük, de a Magyar Falu Programban benyújtottunk egy pályázatot egy hőszivattyús kazánra. Ennek jelenleg várunk az elbírálására. A biomassza kazán működtetéséhez kell fűtő. Viszont elegendő, ha napi hét-nyolc órában dolgozik, ugyanis van egy ezerötszáz literes puffertartályunk. Így nap közben fel tudja annyira fűteni a rendszert, hogy az egy napig kitart. Sajnos egy egész hétvégét vagy egy hosszú hétvégét meg pláne nem tud. De olyan lojális kollégáink vannak, hogy már vasárnap este is begyújtanak. Igaz, cserbe pénteken kevesebbet van, hiszen a hivatal is csak délután 1-ig működik.