Hírek

Csúcsra jár a babaváró hitel

A jegybank friss statisztikái szerint minden eddiginél nagyobb volt a babaváró hitel népszerűsége augusztusban. Szakértők úgy látják, az ősz még erősebb lehet a lakossági hitelezés terén – írja a Magyar Nemzet.

Augusztusban fölöttébb jelentős összeget, mintegy 110 milliárd forintot folyósítottak a bankok az akár tízmillió forint összegű babaváró hitelből, ami 68 százalékkal több, mint egy hónappal korábban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett, legfrissebb adataiból. Érdekesség, hogy az előző hónaphoz képest a jegybank felfelé módosította a babaváró hitel júliusi számait a bankok pontosítása alapján: a múlt hónapban még 55 milliárd forintos új volumennel számoltak, a mostani statisztikában viszont 65 milliárd forintról van szó, tehát még az első eredményekhez képest is erősebben nyitott a babaváró hitel – hívta fel a figyelmet a Bank360.

A szakportál szerint az óriási léptékű növekedés oka az, hogy a bankok augusztusra leküzdötték a babaváró ügyintézésével járó kezdeti nehézségeket és megoldódtak a problémák. A fiatal családosok már megfelelő dokumentumokkal kezdhettek az igénylésbe, az ügyintézők is felkészültebbek lettek, miközben a hatalmas kezdeti roham is csitult valamelyest.

A hitelkonstrukció népszerűsége meglátszik a lakáshitel-folyósításokon is: míg idén átlagosan a hazai lakosság 76 milliárd forintnyi új lakáskölcsönt vett fel havonta, addig augusztusban ez 68,2 milliárd forint volt, ami 12 százalékkal kevesebb a júliusi 77,2 milliárdos folyósítási összegnél.

Pedig a banki ajánlatok továbbra is csábítóak a Bank360 szerint: az átlagos hitelköltség-mutató tovább csökkent augusztusban a személyi kölcsönöknél (13,62 százalék), de a lakáshiteleknél is hónapok óta a mélyben vannak (5,04 százalék). Babaváró ide vagy oda, az ősz erős lesz a hitelezés terén, főleg a fogyasztási kölcsönöknél és az áruhiteleknél várható felfutás, ennek oka az ünnepi időszak közeledte.

Augusztusban a szezonálisan igazított adatok szerint a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, betétállományuk is nőtt. Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 142,7 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 156 milliárd forintos növekedést mutatott. A babaváró hitelek augusztus végi állománya pedig 166 milliárd forintot tett ki.

 

Forrás: Magyar Nemzet | Borítókép: illusztráció