Tarlós István magabiztosan őrzi vezető pozícióját a főpolgármester-aspiránsok között, az ellenzéki jelöltek a kampányidőszakban sem tudtak fordítani a népszerűtlenségüket okozó tendenciákon – derül ki a Századvég első hivatalos választási előrejelzéséből, amely több kutatási hullám adatai alapján a biztos szavazók körében készült – írja a Magyar Nemzet.

A Századvég korábbi kutatásai kapcsán két fontos kijelentés tehető a főpolgármester-választással kapcsolatban.

Egyrészt a fővárosiak többsége valamennyi meghatározó terület (különösen Budapest hosszú távú fejlesztése, illetve az infrastruktúra modernizálása) tekintetében alkalmasabbnak tartja Tarlós Istvánt a városvezetésre, mint a baloldal jelöltjét, Karácsony Gergelyt. Másrészt a közvélemény a regnáló főpolgármesterben egy erőskezű, határozott vezetőt lát, míg a zuglói polgármestert a budapestiek tapasztalatlan, bizonytalan politikai karakternek tartják.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a fővárosi választók háromnegyede Tarlós István győzelmével kalkulál az októberi voksoláson, Karácsony Gergely megválasztását pedig még a baloldali szavazók többsége sem tartja reálisnak.

E reményvesztettség demoralizáló hatással lehet a balliberális szavazóbázisra. A fenti megállapítások tükröződnek a főpolgármester-preferencia számokban is, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy Karácsony Gergely hangfelvételbotrányának következményei vélhetően még tovább rombolták a zuglói polgármester tekintélyét, melynek hatására a kampányidőszak hátralévő részében további támogatókat veszíthet.

A Századvég első hivatalos főpolgármester-preferencia előrejelzése szerint a budapestiek Tarlós Istvánt tekintik az egyetlen, valóban kompetens jelöltnek: a biztos szavazók 51 százaléka a jelenlegi főpolgármesterre adná a voksát.

Karácsony Gergelyre a megkérdezettek 43 százaléka szavazna, míg a két televíziós személyiség, Puzsér Róbert és Berki Krisztián továbbra sem rendelkezik releváns támogatottsággal: az előbbi 5, az utóbbi 1 százalékon áll a biztos szavazók körében. Népszerűtlenségük arra vezethető vissza, hogy e két jelölt a választási kampány során sem politikusként, hanem celebként viselkedik, így a budapestiek nem tekintik őket politikai tényezőnek.

 

Forrás: Magyar Nemzet | Borítókép: archív fotó

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest