Két év fél éves faluvezetői munka után ismét polgármesterjelöltként indul Locskai Zoltán. Nagylak polgármestere interjúnkban nem csak azt árulja el, hogy kikkel dolgozna legszívesebben, de azt is, hogy milyen fejlesztéseket tervez, sőt arról is beszél, mit gyűjt, már évtizedeket óta.

– Polgármesterként, Gyarmati András lemondását követően időszaki választáson kapott bizalmat a helybéliektől. Hogy sikerült átvenni a folyamatban lévő ügyeket és melyek voltak az utóbbi fél évtized legnagyobb, Nagylakot érintő fejlesztései?

– Két és fél évvel ezelőtt valóban időközi választás eredményeként sikerült polgármesterként debütálnom. Nem volt egyszerű dolgom, mert véleményem szerint az az ideális helyzet, ha egy ember egy ciklust az elejétől a végéig végigdolgozik. A ciklus közben bekapcsolódni a munkába azt jelenti, hogy egy már megkezdett irányvonalat kell továbbvinni, azon nem nagyon lehet már változtatni. Amikor átvettem Nagylak vezetését, volt néhány beadott pályázat, mely eredményét vártuk, majd mikor megnyertük azokat, el kellett indítani a beruházásokat. Egyébként nem nagyon volt mozgásterem. Egy belügyminisztériumi pályázatot be tudtunk nyújtani, le tudtuk mintegy 600 méter hossza aszfaltozni a Maros utcát, de kiemelten kezeltük a keleti elkerülőút építését. Igaz, hogy ez egy 3,5 milliárd forintos kormányzati beruházás volt, de jelentős hatása van a községre, s ez volt a legnagyobb fejlesztés. De jelentősnek számít a községháza jelenleg is zajló felújítása, mely pályázatra két évet vártunk. Ez utóbbinál az annak idején kalkulált összeg már nem volt elegendő, ilyenkor gondolkodni kell, hogy mit tegyünk, vagy csökkentett műszaki tartalommal valósítjuk meg, vagy saját forrásból kell a költségeket kipótolni.

– Azért akadni szoktak azonnali megoldást kívánó problémák. Itt is volt rájuk példa?

– Amikor 2017-ben megkezdtem a munkámat, az egyik háziorvos jelezte, hogy itt már nem szeretné ellátni a betegeket, így gyors megoldást kellett keresni, hiszen a helybéliek nem maradhattak orvosi ellátás nélkül. Hál istennek gyorsan sikerül új orvost találni dr. Hussein Aboul-Hosn személyében, majd új asszisztenst is kellett keresni. Egyébként mai napig két orvos látja el a háziorvosi teendőket, de a praxissal az önkormányzat rendelkezik. Azt ugyanis, a kis betegszám miatt, nem tudnák az orvosok rentábilisan működtetni. A Magyar Falu Programban orvosi szolgálati lakásra éppen azért nem tudtuk pályázni, mert az önkormányzat nem tudja eladni a praxist. Amint megoldódott az asszisztens kérdése, a gyógyszerész is jelezte, hogy elmegy, ezt először egy mobilpatika beindításával oldottuk meg, ami annyira bevált, hogy ez ma is működik, bár azóta a gyógyszertár is újraindult. És júniusban jött a tornádó, mely számos épületet megrongált. És sok munkát adott az önkormányzatnak.

– Azért maradt még nem említett a beruházások közül…

– Feljavítottuk a művelődési ház teljes hangosítását, melyről utólag derült ki, hogy milyen jól jött a sport és egyéb programokhoz. De említhetem a községi térfigyelő kamerarendszert. Amikor átvettem Nagylak vezetését, már nyert volt az ezzel kapcsolatos pályázat. 2017 második, harmadik hónapjában kezdődött a rendszer kiépítése, ami 27 kamerát és két átjátszó állomást jelent és riasztókat is felszereltek. Rövid idő alatt hasznát is vettük, a faluba betévedt migránsok mozgását is ezek rögzítették, ahogy két embercsempész autóét is. A rendszámokat a kamerák segítségével lehetett leolvasni.

Az elkerülőút átadója

– Miért szeretné folytatni a faluvezetői munkát?

– Kell egy idő, mire az ember megtalálja önmagát polgármesterként. A képviselőként végzett munka nem ugyanaz, mint naponta vinni az ügyeket, naponta dönteni kisebb-nagyobb ügyekben. Úgy tartom, hogy a fél ciklus, nem ciklus.

– Milyen csapattal indul?

– 2017-ben független polgármesterjelöltként indultam, a Fidesz támogatásával. Most is megköszönöm a párt és személyesen Lázár János támogatását, hiszen el kelt a segítség. Most sincs olyan probléma a faluban, amivel ne fordulhatnánk hozzá. Ez azt mutatja nekem, hogy bár nem vagyok Fidesz tag, de nagyon jó szövetségest találtam. Bár sok polgármester kollégám szeret megnevezni konkrét személyeket csapataként, de én azt gondolom, hogy nem biztos, hogy szerencsés úgy nekiindulni egy újabb megmérettetésnek, hogy előre elmondom, hogy ki az akivel szívesen dolgoznék együtt. Ehelyett tiszteletben tartom a választók akaratát, s azt gondolom, amennyiben polgármesterként folytathatom majd a munkát, kutya kötelességem lesz a választók szavazatai alapján felálló testülettel dolgoznom. Most egyébként a bőség zavarával szembesülnek a helybéliek, hiszen tizenöten akarnak- függetlenként vagy párt színekben hozzájutni a négy képviselői mandátumhoz. A falu fejlődése szempontjából azonban fontosnak tartom, hogy olyanok kerüljenek a testületbe, akik tenni is kívánnak érte. Arra kérek mindenkit, hogy mérlegeljék ebből a szempontból, kire is szavaznak majd. S azt is mérlegre lehet tenni, hogy vajon majd a testület együtt hogyan tud dolgozni a következő öt esztendőben.

– Hogyan képzeli el Nagylak jövőjét, milyen tervei vannak?

– Leginkább a Magyar Falu Programban meghirdetett pályázatokat szeretném kihasználni. Amikor polgármester lettem, az elsődleges célom a nagylakiak közösséggé kovácsolása volt. Ez sokszor fontosabb, mint, hogy megépül vagy sem 50 méternyi járda. Azaz az elsődleges cél olyan közösségi tereket létrehozni, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy találkozzanak és beszélgessenek az emberek. Ezért eddig is pályáztunk kirándulásokra. Úgy látom, hogy két és fél év alatt a közösségépítést elég jól sikerült összehozni. A következő lépés a beruházásoké lenne. Pályáztunk az orvosi rendelő bővítésére, mely pályázat egyelőre a várólistára került. 50 négyzetméterrel szeretnénk bővíteni a rendelőt, ahol fogorvos és védőnő kapna helyet. Pályáztunk orvosi műszerek beszerzésére, s nyertünk is 3 millió forintot. A műszerek 75-80 százaléka már meg is érkezett, s olyan is van közöttük, mely miatt a betegeknek eddig Makóra kellett utazniuk. Pályáztunk a művelődési ház fűtésének 15 millió forintos korszerűsítésére, ezt nem újították fel korábban. 5 millió forintért vennénk székeket, irodabútorokat, hűtőszekrényt. És alkalmaznánk egy közművelődési szakember egy éves foglalkoztatására. De pályázunk 5 millió forint értékben járdafelújítás anyagköltségére, melyből a Petőfi utcát tennénk rendbe. A közmunkások számának csökkenésére készülve karbantartó gépekre: 35 lőerős traktorra, egytengelyes pótkocsira, tolólapátra, fűvágó berendezésre, és sószóróra pályáztunk, összesen 15 millió forint értékben. Térköveznénk a szabadtéri ravatalozót, illetve faszerkezetét is felújítanánk. És elengedhetetlen a zárt ravatalozó tetőfelújítása is. És felújítanák a óvoda udvarát, ahová négy újabb játékokat telepítenénk, arra is számítva, hogy azt egyszer újra nyithatjuk, de a gyerekek most is ott játszanak. Lenne egy drótkötélpálya dobozóval, egy hajó, egy rugós szék és egy kötélgúla. És pályáznánk a községháza belő belső felújítására is. Van egy testületi döntésünk, hogy ha nyerünk, a hivatal összenyitjuk a szomszédos önkormányzati lakással. De ebben a 30 milliós pályázatban szerepel a tetőhéjazat cseréje is. És pályázunk az önkormányzati utak felújítására is. Öt rövid szakaszról van szó, a Szegfű, a Pacsirta, a Maros, a Petőfi utcán és a Rózsa soron. És szeretnék még 15-20 kamerát is elhelyezni a faluban.

– Mivel kapcsolódik ki?

– Gyerek koromban fociztam és ping-pingoztam, de ma már inkább zenehallgatással. Nagyon szeretem a mai elektronikus és a house zenét. És nagyon komoly gyűjteménnyel rendelkezek, több ezer felvétellel. Nemrégiben született meg Bori az első unokám. Igaz a lányomék a fővárosban élnek, így csak havonta találkozunk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest