Hírek Térség Top

Sikertörténet volt Kövegy utóbbi öt éve

Ebben a ciklusban 270 millió forintból fejlődött, a csupán 400-as lélekszámú Kövegy, ahol ez a pénz is jelentős változásokat okozott. A fejlesztések közül a legnagyobb jelentőségűnek Galgóczkiné Krobák Mária polgármester a Csanádpalotára vezető kerékpárút elkészültét tartja. És sikertörténetnek nevezte az elmúlt fél évtizedet.

Melyek voltak ebben a ciklusban a legfontosabb fejlesztések Kövegyen?

– A legjelentősebb fejlesztést, melyet a falu sikertörténetként ismer el, mindenféleképpen a Kövegy és Csanádpalota közti kerékpárút megépítése jelenti. És még a ciklus első felében Lázár János országgyűlési képviselő úr segítségével sikerült megvalósítani. Összesen 121 millió forintba került, s a jelentőségét a kerékpáros forgalom biztonságossá való tétele adja. Így a bicikliseknek már egyik irányban sem kell a nagyon forgalmas közúton kerekezniük a két település között. A kisebb kövegyi gyerekek szülői felügyelettel, míg a nagyobbak anélkül is eljuthatnak a csanádpalotai iskolába, óvodába, majd onnan haza. De a felnőttek is nagyon kedvelik ezt a kerékpárutat.

– Azért a ciklus további részében is fejlődött a falu. Mit újítottak fel?

– Befejeződött a faluház felújítása, mely 6 millió 500 ezer forintba került. Mivel Kövegynek korábban nem volt adóssága, így az ezért járó támogatásból tudtuk ezt megvalósítani. Tizenhárom éve dolgozom polgármesterként, azóta a falu még nem görgetett maga előtt adósságot. Több járdát is felújítottunk, így például 15 millió forintért a Kossuth utcában. De megcsináltattuk az utakat is, így a Petőfi, az Arany János, a Csillag, a Tavasz és a Rákóczi utcákban.

– Maradt még földes utca?

– Kettő, az Árpád és a József Attila utca, igaz mindkettőnek megépült az útalapja. A Magyar Falu Program révén szeretnénk ezekre az aszfaltszőnyeget húzatni. Illetve ennek révén szeretnénk befejezni a temető bevezető útját – ennek szintén csak az útlapja épült meg. Ez utóbbi pályázatát már meg is nyertük, összesen 7 millió 800 ezer forint értékben. Ehhez önerőkén a község biztosít 1 millió 500 ezer forint önerőt. Ez az út egyébként október végére is is készül majd.

– A közmunka programban is jeleskedtek…

– Több járdát is építettünk, a TOP-os pályázatoknak köszönhetően csináltuk meg a községháza hőszigetelését, cseréltük ki a nyílászárókat. Az épület napelemeket kapott, mely biztosítja a fűtést. Ezzel szerintem nagyon sok költséget fogunk megtakarítani, ugyanis a helyiségeket korábban gázkonvektorral fűtöttük. De megújul a könyvtár is, mely épülete ugyanígy hőszigetelést kapott, kicserélték a nyílászáróit. S ennek a fűtését is szintén napelem biztosítja majd. A könyvtár és a községháza összesen 63 millió forintból újult meg. Ehhez 4 millió forint önerőt biztosítottunk.

– A falunapon ezek mellett új épületet is avattak…

– Igen, a családsegítő kapott új épületet, közvetlen az orvosi rendelő mellett, egy 2016-ban beadott TOP-os pályázatnak köszönhetően huszonkétmillió forintból, ez utóbbiban kétmillió forint volt az önerő. Ez is napelemeket kapott így azokkal táplálják majd fűtést, illetve a légkondicionálót és korszerű számítógépekkel is felszerelték azt. Itt dolgozik a családsegítő, a védőnő, a pszichológus, de még az ügyvéd is.

A falunapon avatták a családsegítő új épületét is

– Milyen dolgokra pályáztak a Magyar Falu Programban még?

– Orvosi eszközöket vásároltunk, 2 millió 700 ezer forint értékben, de tavaly, saját erőből, félmillió forintért is vettünk orvosi eszközöket a háziorvosnak. A Magyar Falu Program segítségével szeretnénk felújítani az orvosi rendelőt. Kisebb javításokat végeztek a művelődési házban, most pályázunk a nyílászárók cseréjére, illetve a padló javítására. Ez a pályázatunk jelenleg tartalék listára került. Felújítottuk a régi szolgálati lakást is, de vettünk is egy lakást, melyet szintén felújítottunk, s ezeket ifjú családoknak adtuk bérbe, jelképes összegért. Ezekkel az önkormányzati lakásokkal szeretnénk segíteni a fiatalokat abban, hogy helybe maradjanak, s megtalálják a számításukat.

– Mivel gyarapodott még Kövegy?

– Járdákat építettünk, nagyon sok szerszámot, eszközöket vásároltunk a közmunkaprogram keretén belül. Miután a kövegyi közmunkaprogram nagyon szépen fejlődött, a minisztériumtól nyertünk ötmillió forintot, melyből egy kisebb traktort vettünk. Félmillió forintért vásároltunk tavaly a játszótérre új játékokat. A Leader-pályázatban pedig most nyertünk felnőtt fitnesz eszközöket, mely összesen hat elemből áll. Ezeket még az idén felállítjuk, hogy a felnőttek is tudjanak sportolni a segítségükkel.

– Elég nehéz hosszú tára előre látni, mégis milyen terveik vannak a 2019-2024-es időszakra, azaz a következő önkormányzati ciklusra?

– A legnagyobb célunk, hogy itt maradjanak a fiatalok, szeressenek itt élni, lakni. Szerencsére nagyon jó a közlekedés Csanádpalota és Makó felé is, sőt az autópályán Szeged is közel van. Az újszülötteket ötvenezer forinttal ajándékozza meg az önkormányzat, a faluházat vagy a kultúrházat is díjmentesen biztosítjuk a családi rendezvényekhez. De minden szociális jellegű pályázaton indulunk, például a szociális tűzifa, a Bursa Hungarica, a gyermekétkeztetésre is. Adunk beiskolázási segélyt is. De nem feledkezünk meg az idősekről sem, az idősek napjára minden esztendőben támogatást adunk a 65 éven felülieknek. Nagyon szeretnénk az orvosi rendelő felújítása mellett megcsináltatni a József Attila és az Árpád utca burkolatát, de felújítanánk ravatalozót, lecserélnénk a több mint 10 éves falugondnoki buszunkat.

– Milyen csapattal szeretné mindezt megvalósítani?

– Nem csapattal indulok a helyhatósági választáson. Öt évvel ezelőtt megalakult a jelenlegi képviselő-testület, jól tudtam velük együttműködni, annak ellenére, hogy Jakab Tiborné Marika 2014-ben, polgármesterjelöltként, ellenem indult. A jelenlegi csapat Kövegy fejlődését akarja. Közülük egy képviselőtársunk Vígh József azt mondta, hogy nem akar indulni. A képviselő aspiránsok közül én eggyel nem szeretnék együtt dolgozni, ha ismét faluvezetővé választanak a kövegyiek. Úgy gondolom, mindenkivel együtt lehet dolgozni, aki segíteni és nem gátolni akarja a falu fejlődését.