Hírek Makó

Kerékpározással hívták fel a figyelmet az emlőrák szűrés fontosságára

Nagyon sokan csatlakoztak ma délután az emlőrák elleni küzdelem jegyében szervezett kerékpározáshoz, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a szűrés fontosságára, amely életet menthet.

Mint Gyurisné Pethő Zsuzsanna a rendezvényen elmondta: a rózsaszín szalag az emlőrák elleni küzdelem nemzetközi jelképe, amellyel felhívják a figyelmet a szűrés fontosságára, továbbá köszönetét fejezte ki azoknak a hölgyeknek és szimpatizánsoknak, akik a térség több településén csatlakoztak a kerékpározáshoz a mai napon.

Mint kiemelte: az emlőrák napjaink egyik legtöbb áldozatot szedő megbetegedése, évente közel kétezer asszony, azaz ötóránként egy anya, egy feleség vagy egy lánygyermek veszíti el életét, a szűrés viszont életet menthet.

Az új statisztikai adatok alapján a makói járásban a tüdőrák áll az első helyen a halálozással végződő megbetegedések között, ezt követi az emlőrák – közölte.

– Mindez ez óriási szám ahhoz képest, hogy a rosszindulatú daganat, az emlődaganat ma már 90%-os eséllyel gyógyítható, ha időben felfedezik. Ehhez azonban az kell, hogy a nők elmenjenek a szűrővizsgálatokra, ha meghívót kapnak és forduljanak orvoshoz, ha csomót észlelnek a mellükben – hangsúlyozta.

navigate_before
navigate_next

Rámutatott: a makói járásban 6900 45 és 65 év közötti nő van, közülük 43% jár el rendszeresen emlőszűrésre, a többiek nem; az idei évben 638 nő nem vett részt több megkeresésre sem, pedig közöttük is bizonyára vannak olyanok, akik daganatosok, pedig a vizsgálat ingyenes.

– Az a célunk, hogy közülük minél többen menjenek el emlőszűrésre, ezen dolgozunk a kórházban, és ezért jöttek el önök is, hogy erre felhívjuk a figyelmet – emelte ki Gyurisné Pethő Zsuzsanna, továbbá szólt arról is, hogy az utóbbi öt évben értek el sikereket a térségben, viszont még mindig nem elegen mennek el a szűrésre, a kórház dolgozói pedig sokat tesznek a szűrések érdekében.

A kerékpározást követően a szűrésen részt vett kerékpározók között nyeremények is gazdára találtak, de a szimpatizánsok is nyerhettek. Az orchideák és ajándékcsomagok mellett három kerékpárt is kisorsoltak, amelyből kettőt a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ, egyet pedig Farkas Éva Erzsébet polgármester ajánlott fel, immáron negyedik alkalommal.