Tudomásul kell venni, hogy Közép-Európában a sajtószabadság és a jogállamiság nem egy politikai eszköz, mi ezt komolyan vesszük, és reméljük, hogy nem használják politikai fegyverként Magyarország ellen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután találkozott Antti Rinne finn miniszterelnökkel. 

Magyarországon 40 évig diktatúra volt, így a jogállamiság becsületbeli kérdés Magyarországon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután találkozott Antti Rinne finn kormányfővel. Amikor megkérdőjelezik a jogállamiságot, akkor belelépnek a becsületünkbe – tette hozzá a magyar kormányfő a közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón. A nemzetközi kapcsolatok arra épülnek, hogy tiszteletben tartjuk egymást, és nem becsméreljük – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, hogy van olyan jogintézmény Magyarországon, ami nincs Finnországban. Tudomásul kell venni, hogy Közép-Európában a sajtószabadság és a jogállamiság nem egy politikai eszköz, mi ezt komolyan vesszük, és reméljük, hogy nem használják politikai fegyverként Magyarország ellen. A költségvetési pénzek folyósítása ma is feltételekhez van kötve, ha valaki új szabályokat akar, ahhoz pontos szabályok kellenek – mondta Orbán Viktor. 

Orbán Viktor elmondta, hogy Ursula von der Leyen kérte, hogy jelöljön új embert Trócsányi László helyett az EU-biztosi pozícióba, miközben a bővítési biztosi portfólióban nincs változás. Trócsányi vezette az uniós választáson a Fidesz listáját, és meg is jelölték mint biztosjelöltet. Ez a lista kapott 53 százalékot, nem hiszem, hogy van még egy ilyen jelölt, aki mögött 53 százalék van – tette hozzá. Azt hittük, ez megkönnyíti a döntést, de nem így történt. Az EP nem válogathat a magyar politikusok között, így egy technokratát jelöltem, Várhelyi Olivér személyében – mondta Orbán Viktor.

 

MTI/Koszticsák Szilárd

 

Antti Rinne a sajtótájékoztatón elmondta, hogy sok közös van a két ország között, de “egy jobb Európát kell építenünk”. A finn kormányfő elégedett, hogy Magyarország is csatlakozni fog a hibrid fenyegetések elleni közös fellépéshez.  A brexitről azt mondta Rinne, hogy bíznak abban, hogy megegyezéssel távozik Nagy-Britannia. Finnország miniszterelnökétől azt is kérdezték, mi a véleménye a kötelező kvótáról. Azt mondta, unió soros elnökeként figyelemmel követik a folyamatot, ha 20 ország részt vesz benne, akkor Finnország is csatlakozik hozzá.

Korábban írtunk róla, hogy komoly problémák vannak a finn alkotmányossággal és az igazságszolgáltatással is, mégis Magyarországot próbálja kritizálni a baloldali finn kormányfő. Kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest