Hírek Makó

Lázár János: a régió felértékelődése óriási lehetőséget jelent

A térség országgyűlési képviselője Makó polgármesterével és a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójával közösen tartott vállalkozói fórumot a turizmusban rejlő lehetőségekről. Lázár János szerint itt az idő és alkalom, hogy nagyot lépjen előre Makó és a térség.

Makó kitörési pontja a turizmus címmel szervezett fórumot a Korona szállóban az önkormányzat, amelyen házigazdaként Farkas Éva Erzsébet köszöntötte az érdeklődő makói és térségi vállalkozókat. A polgármester elmondta, a kormány 2015 óta kiemelt figyelmet fordít Makóra, olyan döntések születtek, amely alapján nagyon komoly fejlesztések indultak be a turizmust érintően. Farkas Éva Erzsébet kiemelte, ma már elmondható például, hogy Európa leggazdagabb Makovecz örökségével rendelkezik a város.

2012-ben mintegy 4 millió forint volt a költségvetésben az idegenforgalmi adó, tavaly már 13,6 millió – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a számítások szerint csak a Hagymatikum területére épülő új szálloda ehhez még körülbelül 15 millió forintot tesz hozzá. A városvezetés tervei között szerepel, hogy 2020-tól ezt az adóbevételt visszaforgatja pályázati úton a makói vállalkozások számára, ezzel is segítve fejlődésüket.

 

 

Guller Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly mintegy 1,3 milliárd turista utazott világszerte, ez a szám pedig 2030-ra 2 milliárd fölé fog emelkedni. Rendkívül gyorsan növekvő ágazatról beszélhetünk tehát, ám ezzel együtt a turisták szokásai megváltoztak, az emberek habzsolják az élményeket, kicsi erőfeszítéssel, lehetőleg azonnal szeretnének, egy rossz vélemény pedig percek alatt végigsöpör az interneten, és nem lehet onnan törölni.

A turisztikai ügynökség vezérigazgatója kiemelte, a magyar a magyar turizmus az uniós és a világ átlaga felett növekszik, aranykorát éli, és az adatok alapján ez így lesz a következő 5-10 évben is. Makóval kapcsolatban hangsúlyozta, a cél a vendégéjszakák számának 200 ezerre emelése, ami a mostani számhoz képest négyszeres növekedés lenne.

– Ezt a számot 2022-ig szerintem meg is lehet valósítani, a célunk az, hogy Makót fel tudjuk tenni a turisztikai térképre, én személyesen is hiszek ebben. Ehhez minden segítséget meg fogunk adni. – mondta el Guller Zoltán, hozzátéve, hogy minden adottsága megvan ehhez az eredményhez a városnak.

 

 

A térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, az előző városvezetés idején született meg az a döntés, hogy Makó jövőjét a turizmusra kellene építeni, ő azonban sosem tagadta, hogy ezzel kapcsolatban eleinte szkeptikus volt, a Guller Zoltánnal folytatott tárgyalások azonban meggyőzték.

– Nagyon komoly munka áll Makó előtt. Van lehetőség, itt az idő és alkalom, hogy nagyot lépjünk előre. – hangoztatta Lázár János.

Mint mondta, azért sem mindegy, hogy ki fogja a várost vezetni, mert a következő másfél évben le kell vezényelni egy legalább 5 milliárdos fürdőfejlesztést, egy legalább 5 milliárdos uszodaépítést, és egy vállalkozóval együttműködve meg kell valósítani egy 90 szobás szállodát. Ez önmagában, ebben a léptékben, amiben ma Makó él, óriási felelősség és feladat – fogalmazott.

A térség országgyűlési képviselője szerint nem véletlenül fordít óriási forrásokat a kormány Békés megye felzárkóztatására, a régió felértékelődése óriási lehetőséget jelent, van gazdasági növekedési tartalék. Ehhez azonban az is kell, hogy az önkormányzati választásokon olyan embereket hozzanak helyzetbe a választók, akik el tudják mondani, milyen települést akarnak kialakítani 2030-ra.

Lázár János támogatásáról biztosította a városvezetést abban a tervében is, hogy az idegenforgalmi adót pályázati úton juttassák vissza a vállalkozásokhoz, sőt, mint mondta, ennek a támogatási formának a keretét akár növelni is célszerűnek látja.

 

Galéria

navigate_before
navigate_next