Hírek

Végre csökken hazánkban az öngyilkosságok száma

Az, hogy Magyarországon gyorsabban sikerül visszaszorítani az öngyilkosságok előfordulását, mint Európa többi országában, többek között annak is köszönhető, hogy jól működnek a pszichés problémák hatékonyabb kezelése érdekében hozott kormányzati intézkedések – mutatott rá a Magyar Hírlapnak Rétvári Bence.

Egy szűken vett évtized alatt harmadával csökkent Magyarországon a halállal végződő öngyilkossági kísérletek száma – közölte a Magyar Hírlappal Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, a legfrissebb statisztikai adatokra hivatkozva. Ezek szerint míg 2010-ben 2492 volt az öngyilkosságban elhunytak száma, addig tavaly ez a szám 1656 főre mérséklődött.

Ha korosztályos bontásban nézzük az adatokat, akkor az is megállapítható, hogy a legnagyobb arányú, hetvenszázalékos csökkenés a 40–49 évesek körében történt. Ez a mértékű változás nemzetközileg is kiemelkedőnek számít.

A csökkenés nem eseti javulás, hanem a hazai, 2010 óta bevezetett többirányú tudatos beavatkozásoknak köszönhető, hiszen a csökkenés üteme jóval meghaladja mind az OECD-átlag, mind pedig a V4-átlag csökkenésének ütemét – szögezte le Rétvári Bence, majd megjegyezte: a pozitív változás hátterében egyrészről az egészségügyi rendszer fejlődése áll, amely könnyebben felismeri és hatékonyabban kezeli a veszélyeztetetteket, másrészről a gazdaság élénkülésével csökkent az emberek kilátástalansága.

Az, hogy Magyarországon gyorsabban sikerül visszaszorítani az öngyilkosságok előfordulását, mint Európa többi országában, többek között annak is köszönhető, hogy jól működnek a pszichés problémák hatékonyabb kezelése érdekében hozott kormányzati intézkedések. Az egészségügyi többletforrások és a Nemzeti Mentális Egészségügyi Program is segíti, hogy az ágazat dolgozói minél hamarabb, a depresszió korai szakaszában felismerjék a betegséget. Ugyanakkor nemcsak a felismerés, hanem a kezelés tekintetében is egyre jobban állunk: a százezer lakosra jutó pszichiát­riai kórházi ágyak száma hazánkban 87, ami jelentősen meghaladja az EU 68,8-as átlagát. Magyarországon lakosságarányosan huszonhat százalékkal több pszichiátriai kórházi ágy áll rendelkezésre, mint az EU-ban – fejtette ki a KDNP alelnöke.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a 2010 óta bekövetkezett gazdasági fellendülés, a növekvő foglalkoztatottság és az emelkedő bérek, a családok javuló anyagi helyzete miatt a magyar embereknek egyre inkább jó kilátásaik vannak a jövőjükkel kapcsolatban, amelyek mind az öngyilkosságok számának csökkenését segítik elő. Ezt mutatja az is, hogy az Eurostat felmérései szerint 2010-hez képest minden háztartástípusban jelentősen csökkent a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitetettek aránya. A nagyobb anyagi és társadalmi biztonság is segít megelőzni az öngyilkosságokhoz vezető helyzeteket – jegyezte meg Rétvári.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: illusztráció