Hírek

„Láthatóvá vált az ellenzéki kupleráj”

Karácsony Gergely kiszivárgott beszéde tökéletesen mutatja az ellenzéki összefogásnak csúfolt színjátékot – mondta a Magyar Hírlapnak Boros Bánk Levente, aki szerint Orbán Viktor kongresszusi beszédében szélesebb kontextusba helyezte az önkormányzati választást.

Bárki, aki azt gondolta, hogy ennek a kötelező kvótának, migránskérdésnek vége lesz az Unión belül, az illúziókba ringatta magát – mondta a lapnak hétértékelőjében Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója a héten megkötött máltai paktumra utalva. Kifejtette, a bevándorláspárti erők valójában csak félrerakták a témát és miután egy számukra megfelelőbb politikai klíma alakult ki, újra elővették. A Birodalom visszavág – jellemezte a helyzetet a Csillagok háborújára utalva a politológus. Kaptak egy súlyos pofont az EP-választásokon, és most azt gondolják, itt az idő revansot venni a politikai ellenfeleken. Ők mindenre képesek – mondta arra a kérdésünkre, hogy megpróbálják-e újra valamilyen jogi csűrcsavarral, jogszabályellenesen elfogadtatni a tervüket. Úgy értékelt: ugyanennek a revansnak a része Trócsányi László leszavazása az unió jogi bizottságában. Ez erőfitogtatásnak jó lehet, de nem biztos, hogy számoltak azzal, hogy akár egy számukra sokkal „kényelmetlenebb” politikust is jelölhet majd a magyar kormány – mutatott rá az elemző. A belpolitikai kérdésekről, így Karácsony Gergely őszödi beszédéről és magyarázkodásáról azt mondta: ez az a helyzet, amiből nem lehet jól kijönni. Olyan, mint amikor a hazatérő férj a szomszéddal találja az ágyban az asszonyt. A szöveg tartalma gyakorlatilag egy kórisme Karácsony és az ellenzék állapotáról. Tökéletesen mutatja Karácsony politikai képességeit, alkalmatlanságát, az ellenzéki pártok egymáshoz való viszonyát, az összefogásnak csúfolt színjátékot. Visszatérve az előző hasonlatra, ez olyan, mint a véglegesen megromlott kapcsolat, amikor a külvilág még úgy tudja, hogy a felek házasok, de már külön hálószobában alszanak – mondta Boros Bánk. Ezzel együtt nagy meglepetést nem tartalmazott a felvétel. „Pusztán félrehúzták a függönyt és láthatóvá vált a kupleráj.” Ha pedig feltesszük a kérdést, hogy kinek az érdekében állhatott mindez, Gyurcsány Ferenc neve automatikusan felmerül – húzta alá az elemző.

Az újra a Fidesz elnökévé választott Orbán Viktor kongresszusi beszéde kapcsán elmondta, a miniszterelnök a célok egy az önkormányzati választáson túlmutató kontextusát adta meg. Az októberi választást abban a programban helyezte el, amelyet az elmúlt évtizedben megvalósítottak és a következőben tíz évben akarnak. A győzelem egy lépést jelenthet és további lehetőségeket nyithat ki. Boros Bánk ugynakkor kiemelte azt a fontos üzenetet is, hogy a kormányfő békejobbot nyújtott a nyugat-európai államoknak, ugyanakkor az együttműködést feltételekhez kötötte.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: archív fotó