Hírek Térség Top

Közadakozásból állították a sándormajori emlékhelyet

Szombaton délután avatták fel a kiszombor-sándormajori emlékművet, rajta az itteni szántásban talált Krisztus szoborral, az egykor a határrészben élők emléke előtt tisztelegve.

Egykor a Sándormajor határrészen is számos tanya állt, kápolnával és iskolával, Kiszombortól mintegy 3 kilométerre, ám az 1960-as években – összefüggésben a termelőszövetkezeti mozgalom kibontakozásával – , a tanyák fokozatosan elnéptelenedtek, s mára sem a kápolnának, se az iskolának nincs nyoma. A kiszombori római katolikus plébánián vezetett Historia Domus szerint a kápolnát például három nap alatt bontották el.

Hogy ne merüljenek teljesen a múltba az egykor itt élők, szombaton délután avatták fel az összefogásból készült emlékhelyet, Bajnóczi János és Hegyes Balázs alkotását. A Krisztus szobor a helytörténeti gyűjteményben pihent, egykoron Daróczi András találta a közeli szántásban. Az emlékhely felállítását támogatta, annak helyet adott: Szeredi Attila, Engler György.

Anyagilag hozzájárultak: Hegyes Balázs, Bajnóczi Petra, Cseh István, Csehné Szűcs Erzsébet, Daróczi András valamint a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagsága.

Az avatón áldást mondott Matosné Bokor Anikó református lelkész. Az emlékhely Krisztusa az áldást kérő Krisztus nevet kapta.

Az emlékhely avatóján jelen volt Pál László, aki a tanyasi iskolák történetét kutatta, Borsi Sándor, aki Sándormajor történetét tanulmányban összefoglalta, Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum és Könyvtár igazgatója, Szegvári Ernőné polgármester, illetve azok, akik annak idején maguk is a környékbeli tanyavilágban éltek.

A jelenlévők elhatározták, hogy jövőre piknikkel emlékeznek majd meg az egykoron itt élőkről.