Hírek

A koraszülöttek látásáért rendeztek jótékonysági koncertet

A koraszülött-ellátásban rendkívül nagy segítséget nyújtó RETCAM, nemzetközileg elismert szemészeti eszköz beszerzésére fordítják a Korábban Érkeztem Alapítvány idei szegedi jótékonysági koncertjének bevételét – írja a Promenad.

Egy RETCAM, nemzetközileg elismert szemészeti eszköz beszerzése volt az első számú célkitűzése a Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Újszülött Intenzív Osztályért Alapítvány 2019. évi jótékonysági komolyzenei koncertjének. Ez a látást vizsgáló kamera a korszülött babák szűrését biztosítva a koraszülött-ellátás területén rendkívül nagy segítséget nyújt a gyermekvakságot okozó megbetegedések megelőzésében.

A nagyszabású estre – mely az alapítvány hatodik gálakoncertje – a 2019. évi Szent Gellért Fesztivál keretében került sor vasárnap a Szegedi Nemzeti Színházban. Az est fővédnökei: Lázárné Megyeri Zita, az alapítvány kuratóriumi tagja és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök voltak, védnökként pedig Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke segített.

Barnák László, a színház főigazgatója kiemelte, örömmel adnak otthont rangos eseménynek, hiszen teátrumuk számára nemcsak a színvonalas előadások szervezése, rendezése, hanem a társadalmi felelősségvállalás is fontos, e tekintetben valamennyi színház számára példát kívánnak mutatni. Felhívta rá a figyelmet, minden tizedik ember koraszülött, ami szülőnek és gyermeknek egyaránt egész életre szóló küzdelmet, lelki megpróbáltatást jelent. „A hit az, ami összekovácsol, és erőt ad” – fogalmazott.

A hit szerepéről szólt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök is. A fővédnök rámutatott, vannak az életben olyan dolgok, melyeket nem lehet elég korán elkezdeni – mint az alapítvány ügye mutatja, magára az életre ez sajnos nem igaz. „Túl sokan kezdik túl korán az önálló életet, és a Korábban Érkeztem Alapítvány pontosan tudja, mekkora áldozatvállalásra, szakértelemre, türelemre, együttérzésre és segítségre van szükség, hogy ezek a kis emberek ne maradjanak le az élet egészéről, teljességéről. Ezért kiemelten fontos, hogy támogassuk az alapítókat, szervezőket, vezetőket és az önkénteseket” – mondta.

Rádi Katalin alapító külön köszöntötte azokat a támogatókat, akik évről évre lehetőséget biztosítanak az újabb és újabb korszerű, az egész régióban használható gyógyászati eszközök megvásárlására. Beszédében a mindennapi újjászületésről emlékezett meg. „Koraszülött gyermeket kapni azt jelenti, hogy sosem vagyok, vagyunk kész egészen. Az életünket, a létünket meghatározza a bizonytalanság: kész van-e az életre, a bölcsődére, az óvodára, az iskolára, lesznek-e barátai, társa, gyermeke, és mi készen állunk-e a szülőségre? Bármekkora megpróbáltatás is ez a szülőknek, sohasem veszíthetik szem elől a küldetésüket: hogy boldog gyermeket adjanak a világnak. Alapítványunk ügye, a széles körű összefogás és ez az este is bizonyítja: nem vagyunk egyedül. Hálás vagyok a harcostársaknak, a kollégáknak és a szülőknek” – fejtette ki.

Az esten az alapítvány közel 500 támogatója és munkatársa vett részt, akik nagylelkű támogatásukkal, illetve önkéntes munkájukkal segítik a közösség céljainak megvalósulását. A fellépők között köszöntötték mások mellett Szinetár Dórát, Serbán Attilát, Balázs-Piri Somát, valamint Király Viktort. A koncert során a Szegedi Szimfonikusok Zenekar közreműködött Gyüdi Sándor vezényletével.

A koraszülött, illetve súlyos, életveszélyes állapotban lévő csecsemők sürgősségi és intenzív ellátását segítő alapítvány egyébként egész évben várja és köszönettel fogadja a támogatásokat a következő bankszámlaszámon: 10918001 – 00000026 – 89160011.

 

Forrás: Promenad | Fotók: Gémes Sándor, illetve Lázár János Facebook-oldala