Belföld Hírek

Varga Mihály: sereghajtókból dobogósok lettünk

A szavazást követően Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt a Fidesz-kongresszuson, hogy az elmúlt években két dolgot tudtak visszahelyezni az emberek közbizalmába: a biztonságot és a bizakodást.

– Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a gazdaságpolitika támasza lehet a nemzetpolitikának. Csődben lévő országot vettünk át, ahol ma minden szektor növekszik. Sereghajtókból dobogósok lettünk. Munkát jövedelmet akarunk az embereknek adni, 53-ról 70 százalékra nőtt a foglalkoztatottság, aki tud és akar, az sok régióban már mind dolgozik – sorolta.

A miniszter szerint egyezségre lehet, s kell jutni a munkavállalókkal és a munkaadókkal a bérek növeléséről. Példaként felhozta: 2017-2018-ban 8 százalékkal nőttek a reálkeresetek, a bérnövekedést pedig az adócsökkentés is ösztönözte.

– Pénteken Tiszaújvárosban 400 milliárd forintból elindul Magyarország legnagyobb ipari beruházása, amit a kormány 130 millió euróval támogatott, szombaton átadták a II. kerületben a Gyarmati Dezső uszodát, amely a TAO-adókedvezmény nélkül nem valósult volna meg – folytatta.

A tárcavezető szerint három nagy eredmény, hogy 69 százalékra csökkent az államadósság, ezen belül 19 százalékra a devizaadósság, a legeredményesebb befektetés pedig a magyar állampapír plusz lett, amit 2000 milliárd forintért vettek a magyarok.

– Mi ez ha nem bizalom, mi ez ha nem bizakodás? – tette fel a kérdést Varga Mihály, aki zárásként még elérendő cél gyanánt a bérek növelését, a bérkülönbségek csökkentését, a bürokrácia visszaszorítását, a költségvetési egyensúly megóvását nevezte meg.