Hírek

Ismét több száz migránst szállítottak át a görög szigetekről a szárazföldre

A görög hatóságok szombaton mintegy 350 embert szállítottak el az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő szigetek túlzsúfolt migránstáboraiból a görög szárazföldre – írja a 888.

Hétfőn újabb több száz migránst szándékoznak az Athén közelében fekvő Pireusz kikötővárosba szállítani – jelentette az állami televízió (ERT). Nikosz Panajótopulosz védelmi miniszter pénteken a televízióban nyilatkozva azt mondta, hogy az illegális bevándorlók számának növekedése felér „egy nemzeti válság dimenziójával”.

Áprilisban a szigeteken tartózkodó migránsok száma 14 ezerre esett vissza. Azóta viszont felerősödött az illegális bevándorlás. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint augusztusban 8103 migráns érkezett a szigetekre. Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén mintegy 30 ezer illegális bevándorló várakozik, hogy továbbutazhasson Nyugat-Európába. Ez a legmagasabb szám az EU-török menekültügyi egyezmény 2016 márciusi hatálybalépése óta.

Az egyezmény szerint minden, Törökországon keresztül illegális úton a görög szigetekre érkező migránst és menekültet vissza lehet küldeni. A menedékkérelmek elbírálása azonban a szakemberhiány miatt csak nagyon lassan halad.

 

Forrás: 888 | Borítókép: illusztráció