Hírek

Gyurcsány hallgat Karácsony kínos „igazságbeszédéről”

Huszonnégy óra leforgása alatt más értelmezést kapott a baloldalon, s annak médiá­jában a Karácsony Gergelyről csütörtökön kiszivárgott hangfelvétel, és Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéhez hasonlóan átalakult „igazságbeszéddé”, írja a Magyar Hírlap.

„Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (…) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni” – egyebek mellett ezt mondta Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok „közös” főpolgármester-jelöltje a csütörtökön kiszivárgott hangfelvételen. Karácsony őszödi beszédének a baloldali médiában történt megjelentetése után az elhangzottak interpretálása is nagy és sajátos utat járt be röpke huszonnégy óra alatt. Kezdődött azzal, hogy a zuglói polgármester által összehívott sajtótájékoztatón először elismerte, a felvételen az ő hangja hallatszik, majd később azt mondta, a kiszivárgott szöveg tekintetében csak egy dolog volt, amiben tévedett. Jelesül abban, hogy – idézzük – „az a  veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást.”

Csütörtök estére Karácsony megvilágosodott, az ATV-nek adott interjúban már saját szavait úgy értelmezte, hogy „Gy. NémethErzsébet meg fogja nyerni a kerületét.” A hangfelvételen a szocialista Horváth Csabáról is dehonesztálóan beszélt, azt mondta, „Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni”, estére viszont Horváth már tapasztalt városvezető lett. A családját fenyegető Tóth Csaba MSZP-sországgyűlési képviselőről pedig már azt állította, „szó sem volt ilyenről”, a fenyegetőző egy tőle független gazdasági szereplő volt. Karácsony azt is mondta, nem tudja, ki készítette a felvételt, ám mindjárt le is bukott, mert kapásból rávágta, abban biztos, hogy a felvételt nem az készítette, akivel beszélt.

A lebukás-sorozat közben a balliberális megmondóműhelyekben már fortyogott az üst, amelybe adagolták a fűszereket, hogy Karácsony őszödi beszédét fogyaszthatóvá tegyék. Tóta W. Árpád publicista egyenesen arról írt, hogy Karácsony saját kerületében „direkte egy befolyásos smasszert tartana megfelelőnek az ott hemzsegő tolvajok megfékezésére.” A nagyszerű gondolat az előszobája volt annak, hogy Karácsony beszéde – ahogyan Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde is egykoron – lényegében igazságbeszéddé váljon. A helyes értelmezésről ő maga is tudhatott, hisz csütörtök este az ATV-ben már szinte büszke volt kijelentéseire, „csak olyanokat mondtam a felvételen, amit korábban a nyilvánosság előtt is mondtam” – magyarázta, majd megköszönte, hogy a beszélgetést nyilvánosságra hozták.

Az előjáték után péntek reggelre a teljes balliberális médiából eltűnt a Karácsony-beszéd. Kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint, mint amit 2006 szeptemberében a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatását követően láttunk.

A legkülönösebb talán az, hogy az MSZP–Párbeszéd tengely gyengítésén fáradozó bukott miniszterelnök, a DK elnöke mindvégig csendben maradt, a botrány kirobbanása óta hallgat, mint a sír. A DK-ból mindössze Arató Gergely írt gúnyosan annyit Facebook-oldalára a zuglói polgármesterjelölt, Horváth Csaba plakátja kapcsán, hogy „ikon”. Karácsony Gergelynek 2017-ben miniszterelnök-jelöltként volt már egy kiszivárgott beszéde. Abban azt mondta: „Alapvetően az az érzésem, hogy a fa…ért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem.” A most kiszivárgó önleleplező, a baloldal igazi arcát megmutató hangfelvétel azt jelzi, őt csak azért indítják főpolgármester-jelöltként, hogy mögötte szétlophassák Budapestet.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: archív fotók