Hírek Külföld

Több pénzt kérnek a német önkormányzatok a migránsok ellátására

Az önkormányzatok még több pénzt szeretnének kapni az észak-rajna-vesztfáliai kormánytól a migránsok ellátására, mivel szerintük szinte semmire sem elég az az összeg, amit kapnak – írja a 888.hu.

A törvények szerint egy migráns után évente 10 392 eurót ad az állam. Ebből kell fedezni az illető szállását és egészségügyi kiadásait. Azonban a Lipcsei Egyetem felmérése szerint egy migráns ellátása akár 16 ezer euróba is kerülhet évente.

Habár számos migránsnak elutasították a menekültkérelmét, de mivel többen speciális tartózkodási engedélyt kaptak, így még mindig Németországban élnek. A júliusi adatok szerint csak Észak-Rajna-Vesztfáliában 58 ezer migráns él jelenleg is, ez 15 ezerrel több, mint 2015 év végén. Ez viszont hatalmas terhet ró az önkormányzatokra.

A Rajna- és Ruhr-vidéken azért is aggasztó a helyzet, mert a kérelem elutasítását követően még három hónapig kapnak pénzt az önkormányzatok az államtól a migránsok ellátására, utána már nem. Tehát a további költségek az önkormányzatokra hárulnak, ráadásul folyamatosan új és új illegális bevándorlókat helyeznek el náluk, ami még több kiadást jelent.