Hírek Makó

Novák Katalin: Magyarország szerencsés, mert stabilitás, kiszámíthatóság, és biztonság van

Az Erzsébet-ház átadója után a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy fórumot is tartott Makón, amelyen többek között azt is kiemelte: nem szabad azt hinni, hogy az önkormányzati választásoknak nincs tétje, mert a közös eredményeket meg kell védeni.

Novák Katalin a makói fórumán elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában ma nagyon ritka a stabilitás, az emberek többségét maguk mögött tudó pártok is nehezen tudnak hosszútávon építkezni. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár példaként Olaszországot hozta fel, ahol mint mondta az elmúlt tíz évből hétben olyan kormány volt, amely egyetlen választást sem nyert meg. Eközben a spanyol kormányt épphogy össze tudták tákolni, Ausztriában új kormányt kell alakítani, Németországban is küzdenek a nagykoalícióval, a britek pedig az Európai Unióból való kilépéssel.

– Mi Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, mert stabilitás van, kiszámíthatóság van, biztonság van. – szögezte le Novák Katalin.

Mint mondta, érdemes azonban visszagondolni, honnan indultunk 2010-ben, a 2002 és 2010 közötti „káros 8 év” mennyi szinte javíthatatlan, nagyon nehezen helyrehozható problémát okozott.

– Elvették az emberektől a reményt, hogy merjenek bízni a jövőjükben, hogy Magyarországon érdemes nagyot álmodni, családot alapítani, gyermeket, munkát vállalni, befektetni. – fogalmazott.

 

 

Az államtitkár kiemelte, egy tollvonással megszüntették a GYES harmadik évét, megszüntették a szocpolt, meg akarták adóztatni a családi pótlékot, és gyakorlatilag megszűntették a családi adókedvezményt is. Ennek azonban nem csak a családok anyagi helyzetére volt hatása, azt a hitet is kiirtották az emberekből, hogy aki gyermeket vállal, annak lesz segítsége anyagi és erkölcsi értelemben is.

– Büntették azt, ha valaki három éven belül vállalt újabb gyereket, olyan volt a rendszer, hogy ha három éven belül megszületett a kistestvér, akkor csak az utána járó támogatásokra vált jogosulttá a család, nagyobb után járót elveszítette. – hívta fel a figyelmet egy másik intézkedésre a szocialista kormány tevékenységéből.

Ebből a morális, politikai és gazdasági válságból kellett talpra állítani az országot, hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve, hogy mára érdemes emelt fővel járni, mert a magyar gazdasági teljesítmény Európában is kiemelkedő módon nő, sikerült lejjebb faragni az államadósságot, kifizetni az önkormányzatok adósságait, a 12 százalékos munkanélküliség 3,5 százalékra csökkent. Mindezt úgy, hogy a kormány „nem nyújtózkodik tovább, mint ameddig a takaró ér”, vagyis

Magyarország bebizonyította, hogy nem csak adósságok terhére lehet költekezni.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormánynak sokszor kell aközött mérlegelni, hogy a gazdaságot erősítse, vagy a családok jólétét segítse, ők azonban ezt megpróbálják párhuzamosan csinálni, erre a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bevezetését hozta fel példaként.

– Építeni bármit lehet. Gyárat, plázákat, és lehet otthonokat is. Az a döntés született, hogy a rosszul teljesítő építőipart úgy lendítsük fel, hogy ezzel párhuzamosan azoknak segítünk, akik gyermeket vállalnak, vagy gyermeket nevelnek. – mutatott rá.

 

 

A családokat támogató intézkedéseknek köszönhetően mostanra sikerült valamennyit lefaragni abból a demográfiai veszteségből, amit közel négy évtizede cipelünk, utalt Novák Katalin arra, hogy míg 2011-ben 1,23 volt a demográfiai mutató, addig mostanra megközelíti az 1,5-öt. A házasságkötések száma, és a gyermekvállalási kedv is 20 éves csúcson van, ám ezzel együtt is nagyon nehéz lesz elérni, hogy a magyarság újra gyarapodó legyen.

– Lehet azt mondani, hogy a nagyszüleink még a háború alatt is vállaltak 5-10 gyereket, de ezzel nem sokra megyünk. Fel kell ismerni azt, hogy a mai fiatalok számára fontos, hogy egy bizonyos egzisztenciát tudjanak magukénak, akkor mernek gyermeket vállalni, családot alapítani. – hangsúlyozta.

Elmondta, Farkas Éva Erzsébettel és Lázár Jánossal az Erzsébet-ház átadója előtt meglátogattak egy makói családot, akik a Családok Otthonteremtési Támogatásával kezdtek bele az építkezésbe, így a gyakorlatban is láthatta, hogyan működik ez a támogatási forma.

– Makón a városvezetés képes volt arra, hogy egy országos programhoz hozzá tegye a maga részét, érzi azt, hogy ez egy lehetőség a településen élők számára, nem pedig olyasmi, amitől meg kell fosztani az itt élőket. Sok család az önkormányzattól összközműves telkeket kapott teljesen ingyen, amin el tudnak kezdeni egy otthonteremtési program segítségével építkezni. – emelte ki az államtitkár, ezzel pedig a város éppen azt bizonyította, hogy lehet bármilyen jó országos programokat indítani, igazából minden helyben dől el, az önkormányzatok segítségére is szükség van.

– Ez a fajta összefogás, és együttműködés az, amit a mostani választáson el lehet veszíteni. – foglalta össze mi is a tét Makó számára.

Hangsúlyozta, rombolni nagyon könnyű, építkezni nehéz, ezért azt kérte a makóiaktól, támogassák Farkas Éva Erzsébetet, és ne higgyék el, hogy már nincsen semmi teendő az eredmények megtartásáért.