Hírek

Egy követ fúj Gyurcsányékkal a Momentum

Az utóbbi időben teljesen eltűnt Fekete-Győr András Momentum-elnök a napokban Botka Lászlóhoz zarándokolt, ami az elemző szerint annak lehet a jele, hogy a DK és a Momentum a választások után át akarja állítani magához a szegedi MSZP-s polgármestert – írja a Magyar Hírlap.

Nem elhanyagolható körülmény, hogy a DK-hoz hasonlóan a Momentum szinte egyáltalán nem vesz részt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányában. Az ultraliberális párt központja gyakorlatilag országos szinten sem foglalkozik az önkormányzati kampánnyal. A Momentum elnöke szinte eltűnt a nyilvánosság elől, miközben az ismertebb politikusaik, mint Donáth Anna és Cseh Katalin EP-képviselők leginkább a magyar kormány Brüsszelben való feljelentésének tökéletesítésével vannak elfoglalva.

Úgy tűnik, a Momentumnak a kampányban Soros brüsszeli érdekképviselője, Frans Timmmermans minél szervilisebb kiszolgálása, a Magyarország elleni uniós eljárások folytatása és a klímakatasztrófával kapcsolatos hisztériakeltésben való részvétel a legfontosabb. Még a hozzájuk köthető ígéreteket is hanyagolják, a hírekbe pedig legutóbb terézvárosi polgármester-jelöltjük, Soproni Tamás adóelkerülési botránya miatt kerültek be.

Ugyanakkor a liberális párt inaktivitása csak látszólagos. A lap által megkérdezett Deák Dániel politológus szerint a csökkentett kampányüzemmód oka az lehet, hogy a Gyurcsány-párthoz hasonlóan a Momentum sem érdekelt Karácsony Gergely győzelmében. A hajdani MSZP–SZDSZ pártkoalíció modelljének újraélesztésére törekvő DK–Momentum tandem ugyanis az ellenzéki összefogás várható, újabb kudarca után már az LMP, a Jobbik és az MSZP háttérbe szorítását, sőt, akár felszámolását tervezheti – mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hogy ez a szándék mennyi­re reális, arra Fekete-Győr szolgált bizonyítékkal, amikor Szegeden meglátogatta Botka Lászlót.

A szűkszavú hivatalos közlemény tükrében érthetetlen, miért is találkozott a liberális pártvezető az MSZP egyik utolsó erős politikusával. A DK-nak és a Momentumnak a hajdani MSZP–SZDSZ szerepére vágyó hatalmi ambícióit ismerve viszont a titokzatos tárgyalás célja nagy valószínűséggel már a balliberális ellenzék önkormányzati választások utáni új erőviszonyairól való alkudozás lehetett. Vagyis Fekete-Győr András azért utazhatott Szegedre, hogy a választások után várhatóan tovább gyengülő, sőt, széteső MSZP egyetlen helyi hatalmi centrumot birtokló erős emberét meggyőzze, hogy csatlakozzon a tandemhez.

 

Forrás: Magyar Hírlap | Borítókép: archív fotó, MTI