Hírek

Beteltek a görög szigetek, roham indulhat a Balkánon

Elképesztő állapotokat talált az M1 Híradójának tudósítója Leszboszon. Ez az egyik olyan görög sziget, amelyen hetek óta megint tragikus a helyzet az illegális bevándorlás miatt: napi átlagban 4-5 száz ember érkezik a csempészcsónakokkal, a tábor túlzsúfolt, mindenki jönne tovább az Unió belsejébe a Balkánon keresztül. Az is kiderült, hogy az ENSZ és Brüsszel még mindig névtelen bankkártyákat osztogat a bevándolóknak: nyilatkozott az M1-nek egy férfi, aki azt mondta főleg cigarettát és mobil-internetet vesz az ingyenpénzből – írja a hirado.hu.

Egymást lökdösve, dulakodva próbálnak feljutni a migránsok egy menetrend szerint közlekedő buszra a Leszbosz szigetén lévő Mória tábor előtt. Bár a járat félóránként közlekedik, és általában mindenki felfér rá, aki szeretne; ők mégis türelmetlenek, minél előbb el akarnak indulni a központ felé, ahol bevásárolnak, és más ügyeiket intézik.

A táborban közben zajlik az élet. Napközben a migránsok vízelvezető árkokat ástak, és ruháikat szárították az éjszakai eső után. Közben továbbra is folyamatosan érkeztek az újabb csoportok – hangzott el az M1 Híradójában.

„Mindent, ami az idejutásomhoz kellett, apám intézte. Ő beszélt az embercsempészekkel, nem tudom mennyit fizetett nekik, azt se tudom, honnan volt pénze”– mondta egy afgán férfi. A Mória táborban jelenleg 12 ezren vannak.

Ez a kapacitás négyszerese.

A túlzsúfoltság szinte elviselhetetlen, ráadásul évek óta nem látott tempóban érkezik az utánpótlás. Kedden 12 csónakkal 650-en kötöttek ki Görögország partjainál. 48 óra alatt pedig több mint 1000 bevándorló érkezett, a legtöbben Leszboszra.

Az elhagyatott házakba is betelepülnek a migránsok

A szigeten az elhagyott romos házak is tele vannak migránsokkal. Egy ilyenben forgatott kedden az M1 stábja. A házban tucatnyi bevándorló alszik a szemétkupacok között. Az egyik szobában egy mecsetet is kialakítottak maguknak, ahol rendszeresen imádkoznak. A falakon pedig azoknak a kurdoknak a nevei olvashatók, akiknek már sikerült eljutniuk Franciaországba.

A bevándorlók szerint a legnagyobb problémát a rendőrök jelentik számukra.

„Én nem vagyok terrorista. Ők a hazában vannak. Ezért jöttem el, hogy a görög emberek segítsenek nekem. Mégis amikor alszom, reggel 5-kor a rendőrök ránk törik az ajtót és igazoltatnak minket, majd elküldenek innen. De mi visszajövünk. Ez havonta háromszor megtörténik” – mondja ez az iraki férfi, aki, később arról is beszél, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosától kapott, név nélküli bankkártyán jut pénzhez.

„Minden hónapban kapunk pénzt ezen a kártyán. 90 eurót. Internetet veszek belőle a mobilomra, és cigarettát” – meséli. Máshol sem sokkal jobb a helyzet. Míg tavaly a rekord 20 ezer volt, idén mostanáig már csaknem 30 ezer bevándorló torlódott fel az égei-tengeri táborokban.

Csalódottak a menekültek

Az M1 Híradó által megkérdezett migránsok mindannyian azt mondták, elégedetlenek. Volt, aki arról beszélt, csalódott az európai emberekben.

„Ez itt Európa, mi most nem Afrikában vagy Ázsiában vagyunk, vagy egy háborús, terroristák által irányított országban, hanem Görögországban. Nem hiszem el, hogy az európai emberek ilyenek, csalódtunk. Most nem tudom, mi legyen” – panaszkodott egy a szomáliai férfi, a tábori körülmények miatt.

A görög hatóságok közben úgy próbálják csökkenteni a zsúfoltságot, hogy egyre nagyobb csoportokat visznek át a szárazföldre. Hétfőn például csak Szamosz-ról több mint 500 bevándorlót költöztettek át Észak-Görögországba. Csakhogy

közben már ott is megteltek a táborok.

A görög kormány már a hadihajókat is a térségbe vezényelte. Megfigyelő szolgálatot teljesítenek. A görög sajtó információi szerint a görög-török tengeri határon katonai zónákat is létrehoznának a közeljövőben, így már onnan visszafordítanák a tengeren érkező bevándorlókat.

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: illusztráció